Forsker: – Menneskesmuglere hjelper dem som trenger beskyttelse

Stengte grenser har gjort det nesten umulig å søke om asyl i Norge uten menneskesmugleres hjelp. – Alle menneskesmuglere er ikke onde og farlige, sier forsker Jørgen Carling.

Grensekontroller til Norge og Sverige. Kart.

STENGT OVERALT: Både Sverige og Norge har skjerpet grensekontrollen, noe som har ført til at antall asylsøkere til Norge har stupt. Det kan også føre til at de som trenger beskyttelse ikke får hjelp. De røde skiltene markerer stengte innfartsårer.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Migrasjonsforskar Jørgen Carling i PRIO

IKKE BARE ONDE: Menneskesmuglere er blitt eneste måte å komme seg til Norge på, sier forsker ved PRIO, Jørgen Carling.

Foto: Julie Lunde Lillesæter / PRIO

NRK har snakket med menneskesmuglere på Facebook som selger turer fra Russland til Norge som sier de bare ønsker å hjelpe dem som flykter fra krig.

Forsker Jørgen Carling ved Institutt for fredsforsking (PRIO) mener menneskesmugling ikke utelukkende er negativt.

– En konsekvens av menneskesmugling er at folk som trenger det får muligheten til å søke om beskyttelse. Derfor kan man spørre seg om menneskesmugling bare er et problem, sier Carling.

– Tilbyr profesjonell hjelp

Norge og andre europeiske land har forpliktet seg til å gi beskyttelse til mennesker som trenger det. Samtidig har en rekke europeiske land, deriblant Norge og Sverige, innført så strenge grensekontroller at veien inn til landene nærmest er stengt.

De som ønsker å søke om asyl, må levere asylsøknaden på grensen. Grensekontrollen i Sverige førte til at antallet asylsøkere til Norge ble halvert på en uke, sier UDI.

– Markedet for menneskesmugling ville blitt borte dersom det eksisterte trygge flyruter til Europa. Men da ville flere ha kommet, så det ønsker man ikke.

Ikke bare onde og farlige

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet mener menneskesmuglere er kyniske kriminelle som utnytter fattige mennesker.

Mens noen menneskesmuglere er farlige og ute etter å utnytte mennesker gjelder ikke det alle, mener Carling.

– Når politikere fremstiller alle menneskesmuglere som onde og farlige gjør det det lettere å sette inn tiltak som man sier skal beskytte flyktningene. I realiteten er nok hovedformålet med å ta menneskesmuglerne å holde flyktningene på avstand så antall asylsøknader i Norge går ned.

Ingen lovlig måte å dra til Norge

Brynjulf Risnes

ET PARADOKS: Det er umulig å komme seg til Norge på en lovlig måte, sier advokat Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby

Advokat Brynjulf Risnes er spesialist på migrasjon og menneskerettigheter. Han mener det er et stort paradoks at den eneste måten å søke om asyl på i Europa, er å være i det landet du vil ha asyl i. Dermed trengs menneskesmuglere.

– I dag får du ikke innreisevisum dersom du sier at du skal søke om asyl. Det finnes dermed ingen lovlig måte å komme seg inn i Europa og til Norge på for en flyktning. Dermed blir de som flykter avhengige av menneskesmuglere, sier Risnes.

– Det er mange som nå snakker om at de som trenger beskyttelse bør kunne søke om asyl i sine egne nærområder, men det er fryktelig vanskelig å få til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger