Hopp til innhold

Forsker: – Folk deler for ukritisk på Facebook

En bleie med grisemotiv fikk Oda Aase (18) til å stå opp mot nettroll for første gang. Forsker mener nordmenn er alt for ukritiske til hva vi liker og deler på sosiale medier.

Skjermdump av Facebook-innlegg

INNLEGGET: Disse bleiene sier mannen som delte bildet på Facebook at flere muslimer i Kristiansand har reagert på. Coop OBS sier til NRK at det ikke stemmer.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Oda Aase

Oda Aase (18) forteller at det var skummelt å stå opp mot muslimhetsen i kommentarfeltet, men at hun følte det var en plikt som medmenneske.

Foto: Privat

– Jeg synes det er skummelt hvor raskt folk hopper på uten å sjekke fakta, sier Oda Aase (18) fra Nesodden.

Hun går i tredje klasse på videregående og reagerte sterkt når noen av hennes bekjente kommenterte det hun mener er et rasistisk innlegg på Facebook.

Under bildet har mannen som delte det skrevet:

«Muslimer i Kristiansand har reagert sterk på at Coop OBS på sørlandsenteret selger bleier med bilde av en gris på.58 bleier kr 30,- De prøver nå å få denne bleia fjernet i fra markede.»

– Butikksjefen ble varslet om Facebook-innlegget i mars. Vi har aldri blitt kontaktet av noen muslimer som reagerer på dette, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop.

Mannen som delte bildet sier at han fikk opplysningene fra en bekjent, men vil ikke sette NRK i kontakt med vedkommende.

Flere tusen har delt innlegget de siste dagene, selv om det ble postet i mars. Tirsdag kveld var det nærmere 10.000 som hadde likt innlegget, og over 5.000 hadde delt det.

Mannen som la ut bildet forteller til NRK at han ikke hadde fått med seg at innlegget hadde blitt delt mye de siste dagene, ettersom han selv har blitt blokkert fra å poste innlegg på Facebook i flere uker på grunn av støtende innlegg.

Oda Aase sin kommentar

«Disse påstandene har verken kilder eller troverdighet» skriver Oda Aase i sin kommentar.

Foto: Skjermdump Facebook

Folk deler for ukritisk

Berit Skog

Berit Skog ved NTNU sier det er kjempeviktig at folk reagerer på slike ytringer i sosiale medier.

Foto: NTNU info

– Dette innlegget appellerer til de som er kritiske til muslimer her i landet, et tema som deles mye. Derfor er jeg ikke overrasket over at dette blir delt, sier Berit Skog, førsteamanuensis ved NTNU.

Hun sier at folk generelt bør være mer kritiske og tenke over meningsinnholdet før de deler.

NRK har tidligere skrevet om falske propagandabilder av IS-soldater, falske stormbilder og falske førstehjelps som har blitt spredt på nett.

– Folk bør tenke over om innholdet de deler er korrekt og dobbeltsjekke fakta ved å søke det opp andre steder på nettet, sier Skog.

Skjermdump

En Facebook-bruker, som sier hun er muslim, reagerer også på innlegget.

Foto: Skjermdump

Flere bør korrigere

Skog sier det er viktig at folk tør å stå opp mot nettrollene.

Oda Aase forteller at hun reagerte ekstra sterkt fordi hun var på klassetur til en moské nylig, hvor flere muslimer hadde sagt at de synes det var trist med all netthetsen.

– Jeg følte det var mitt ansvar som medmenneske, det er bare sånn man kan stoppe denne hetsen, sier Aase.

Hun er redd folk antar at innholdet i innlegget stemmer, siden det er så mange som har delt, likt og kommentert innlegget.

Hun blir støttet av flere, men de fleste av de 1.600 kommentarene støtter mannen som la det ut.

Mannen skriver også om at muslimer har fått fjernet marsipangrisen fra julefeiringer på norske skoler, og at bildet av en gris på et sykehjem måtte fjernes. Den siste saken er sann ifølge en VG-sak fra 2003, mens marsipangris-saken ser ut til å bunne i en tullesak på VGs satireside «Helt normalt» i 2013.

– Det er opp til de som deler det å granske hva som er sant. Jeg vil bare rette fokus mot et alvorlig og tungt tema, sier mannen som delte bildet til NRK.

Facebook-kommentarer

Dette er noen av kommentarene innlegget hadde tirsdag kveld.

AKTUELT NÅ