– Alle har et ansvar for at dette ikke skjer igjen

– Det blir feil å tie det i hjel – det har vi jo nettopp sett, sier forsker Lars Gule. Han oppfordrer folk til å heller diskutere med mennesker som Anders Behring Breivik, enn å legge lokk på deres meninger.

Lars Gule

Lars Gule mener det blir feil å tie Anders Behring Breivik i hjel.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Etter at NRK.no tidligere denne uken skrev om bildebruken i de mange sakene om Anders Behring Breivik, har vi også fått reaksjoner på at media gjengir Behring Breiviks manifest.

For det er det han vil, og derfor er det han som «vinner».

Denne statusmeldingen på Facebook har vært populær de siste dagene:

«Morderen fra Utøya har uttalt i sitt manifest at han heller vil hates enn glemmes. Ja, da glemmer vi han, dere. Vi avtaler med hverandre at vi ikke skal si navnet hans, ikke skrive det, ikke google det. Kommer vi over navnet hans på trykk, så hopper vi over det. Så husker vi heller dem som fortjener å bli husket! Kopier og sett på din status du også».

Utmerket seg ikke

Forsker ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule, har diskutert med Anders Behring Breivik på nettstedet Document.no.

– Han utmerket seg ikke. For det første brukte han navnet Anders B, og for det andre pekte ikke meningene seg ut. Det var først i ettertid at jeg skjønte hvem dette var, forteller Lars Gule til NRK.no.

Han opplevde at han ikke nådde fram i diskusjonen, men mener likevel at det blant annet er det vi må gjøre; vi må la mennesker med denne type meninger få vite at alle ikke er enige med dem.

– De må konfronteres med disse ekstreme og avhumaniserte meningene. Jeg håper folk har blitt inspirert til det motsatte av mine innlegg.

– Ingen fasitsvar

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk er fungerende kringkastingssjef.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Han oppfordrer politikere som er aktive på nettet til å gå inn på nettsteder som document.no for å markere andre meninger enn det ensidige som kommer fram på slike sider.

– Politikere skriver på flere forskjellige sider på nettet. Kanskje skulle de engasjert seg her også? Da ville de fått motargumenter fra øverste hold. Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, men jeg tror det kan være en mulighet, sier Gule.

– Vi skal ikke gå dem i møte, men vi skal lytte til dem, og la dem vite at det finnes andre typer meninger enn hva de har. Det blir feil å tie det i hjel – det har vi jo nettopp sett.

Ønsker mer forskning

Mandag sa PST-sjef Janne Kristiansen at de ikke hadde noen informasjon på at Anders Behring Breivik tilhørte et høyreekstremistisk miljø.

Lars Gule håper forskning på slike grupper blir en del av etterarbeidet.

– Vi mangler fullstendig forskning på hvem dette er. Da jeg ytret meg på Document.no, skrev jeg blant annet at dette var et av de mange små skrittene på veien til å åpne Auschwitz' porter, sier Gule.

– Så tok Anders Behring Breivik et sjumilssteg, men det var det ingen som kunne forutse. Vi vet nemlig ikke hvem disse personene er.

– Møte det med åpenhet

Fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk sier han har forståelse for alle som reagerer med at de vil ha Behring Breiviks navn fjernet fra media.

– Men vi kan ikke møte dette ved å legge lokk på det. Vi skal møte dette med den åpenheten vi alltid har. Det er vanskelig å legge helt andre kriterier til grunn i denne saken, sier Kalbakk til NRK.no.

– Vi må fortsette å være det Norge vi har vært. Men vi skal ikke være noe mikrofonstativ for den siktede.

– Tror du folk provoseres av at ABB beskriver denne fasen som «propagandafasen»?

– Selvfølgelig. Men jeg tror den siktede har forregnet seg – det ble ikke som han hadde håpet. Vår oppgave er å ikke å gjengi manifestet ukritisk.

– At media gjengir manifestet – kan det bidra til at Anders Behring Breivik får det som han vil?

– Jeg tror det er få mennesker i denne verden som er i stand til å gjøre som han har gjort. Men meningene finnes ute i verden. Og det gjør de uansett om vi omtaler det Behring Breivik har skrevet og gjort. Vi skal ikke tie det i hjel – vi skal diskutere det i hjel. Det er vårt bidrag i denne situasjonen, sier Kalbakk.

– Alle har et ansvar

Lars Gule mener alle har et ansvar for at terrorhandlingene sist fredag ikke skjer igjen.

– Mennesker som Anders Behring Breivik har holdninger som sier at andre mennesker ikke er gode nok. Når vi hører slike ting, for eksempel på kafeer eller i andre sammenhenger, så må man reise seg og argumentere mot.

– Det koster mye å skulle gjøre det?

– Ja, men demokratiet er ikke gratis.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger