Hopp til innhold

Forsker om par med vaskehjelp: – Kjøper seg likestilling

Siden kvinner fortsatt vasker mer enn menn, kan vaskehjelp være en måte kjøpe seg ut av likestillingen på, sier SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp.

Ingun Grimstad Klepp, SIFO

KVINNER VASKER MER: Erkjennelsen om at husarbeid ikke deles likt har ført til at det er mer godtatt med vaskehjelp, sier Ingun Grimstad Klepp.

Foto: NRK

Norske kvinner bruker i snitt 1 time og 49 minutter på husarbeid hver dag. En mann bruker 59 minutter.

At menn og kvinner ikke fordeler arbeidet likere mellom seg, tror Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning er noe av årsaken til at stadig flere nordmenn kjøper seg ut av husvasken.

Ifølge en spørreundersøkelse gjort for Nordea, har 15 prosent vaskehjelp i dag, mot fire prosent i år 2000.

Vaskehjelp grafikk
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

– Hushjelpen kommer inn som en løsning på et problem: Nemlig at det er mye annet som er morsomt å gjøre, og at det er vanskelig å fordele arbeidet likt i hjemmet, sier Klepp, som har forsket på vaskevaner i Norge.

– Kvinner har erkjent at de vasker mer

Hun tror kvinner sakte har erkjent at likestillingsmålet om at ubetalt arbeid bør deles likt, ikke er oppnådd. I et forhold der kvinnen arbeider like mye som mannen sin, har hun ofte en ekstra arbeidsbelastning fordi hun gjør mest husarbeid.

– Ideologisk er vi i nesten alle enige om en slags likedeling av ubetalt arbeid, men i praksis er det jo ikke slik.

– Men da kjøper vi oss ut av likestilling med vaskehjelp?

– Ja, det kan du godt si.

– Ingen moralisering over «mannearbeid»

Klepp mener det er et paradoks at det blir moralisert over dem som har vaskehjelp.

– Det har ikke vært moralske diskusjoner om du kjøper hjelp til å male huset eller snekre verandaer. Om du kjøper noen til å hugge ved, er det ikke en moralsk diskusjon, på samme måte som husarbeid er det.

– Hvorfor er det slik?

– Kvinnearbeidet er vanskelig å betale for fordi det forbindes med kjærlighet og omsorg. Derfor er det noe man skal gi i frivillighet og med glede. Jo tettere vi er opptil det intime, jo mer problematisk er kjøpet av tjenestene. Mannsarbeidet har vært mye enklere å kjøpe hele tiden, og det er det jo fortsatt, sier Klepp.

AKTUELT NÅ