NRK Meny
Normal

Klager til EOS-utvalget etter mistanke om PST-overvåkning

Oljeforsker Helge Ryggvik og tidligere fagforeningsleder Terje Nustad klager til Stortingets kontrollutvalg. De føler seg utsatt for ulovlig politisk overvåkning.

Forsker Helge Ryggvik

Forsker Helge Ryggvik (i midten) og mangeårig leder av fagforeningen SAFE, Terje Nustad (t.v.) klager inn PST for det de mener er ulovlig politisk overvåkning. Til høyre Andreas Ytterstad fra Internasjonale Sosialister

Foto: Svein Olsson/NRK

– Vi kommer til å levere en formell klage til Stortingets EOS-utvalg for å ha vært utsatt for politisk overvåkning på urettmessig grunnlag, sier forsker Helge Ryggvik.

I NRKs Brennpunkt-dokumentar «Infiltratøren» hevder Christian Høibø at han overvåket en gruppe fra Internasjonale Sosialister i London, der de angivelig skulle møte representanter fra den colombianske geriljagruppen FARC.

I Dagsrevyen på onsdag bekreftet avdelingsdirektør i PSTs operative avdeling, Tore Risberget, at de har fulgt med på IS-medlemmer.

– Det var opplysninger den gangen om at det var kontakter mellom enkeltpersoner av Internasjonale Sosialister og FARC-geriljaen i Mellom-Amerika, sa Risberget da.

– Dette er sterke, ubegrunnede insinuasjoner. Det virker som PST har et fiendebilde som er helt absurd. Vi krever nå at PST kommer på banen og sier hva dette er, uttaler Ryggvik, som har vært aktiv i Internasjonale Sosialister.

– Men PST nevner ingen navn?

– Jeg har veldig sterke indikasjoner på at det er meg, svarer Ryggvik.

Allerede dagen etter Brennpunkt-dokumentaren varslet utvalget at de vil undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST, og tjenestens bruk av den aktuelle kilden.

Les alt om: Jobbet som informant for PST

Colombia-tur med fagforeningsleder

Ryggvik har vært i Colombia tre ganger i forbindelse med doktorgradsarbeidet «Norsk oljevirksomhet mellom det nasjonale og det internasjonale. En studie av selskapsstruktur og internasjonalisering.»

På to av turene til Colombia har Ryggvik reist sammen med tidligere leder av fagforeningen SAFE, Terje Nustad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

helge ryggvik

Forsker Helge Ryggvik (stående) og tidligere fagforeningsleder Terje Nustad har reist til Colombia sammen to ganger. De mistenker nå at de er blitt overvåket av PST på disse reisene, og skal levere en formell klage til Stortingets kontrollorgan EOS-utvalget.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Om PST har overvåket meg ved reiser til Colombia, har de også overvåket en fagforeningsleder. Jeg er ganske sjokkert over at PST kaster seg over menneskers demokratiske arbeid, sier Ryggvik.

Les også: – Skremmende at PST var interessert i meg

Tidligere Venstrepolitiker og forsvarsminister Eldbjørg Løwer leder EOS-utvalget.

Etter Brennpunkt-programmet tirsdag er utvalget allerede i gang med å forberede en større gransking av om PST har gått ut over sine retningslinjer.

– Vi har sagt at vi på eget initiativ vil innlede en undersøkelse om kilder og kildebruk i PST. Det gjør vi fordi dokumentarfilmen etterlater inntrykk av at det er foregått registrering på politisk grunnlag, og det har ikke PST lov til, sier Løwer til NTB.

Informerte UD

Ryggvik og Nustad sier de har vært i kontakt med Utenriksdepartementet i forbindelse med alle reisene.

– Ut fra det jeg vet, kan jeg avkrefte at det har vært noen som helst kontakt med FARC. Det har aldri vært vår intensjon å møte dem eller oppsøke dem, sier Nustad.

– De påstår ikke bare at de har sjekket en mulig kobling til FARC. De hevder det har vært et forhold til FARC, og det er noe ganske annet, tordner Ryggvik.

Torsdag skal forskeren og den tidligere fagforeningslederen stille på en ny pressekonferanse med Ketil Lund.

Ketil Lund ledet på midten av 90-tallet kommisjonen som avdekket at de hemmelige tjenestene hadde drevet ulovlig overvåkning av venstresiden i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger