
Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg. (NRK-foto)
9. november skal regjeringen legge fram sine tilleggsforslag til regjeringens Stoltenbergs budsjettforslag. Enn så lenge venter opposisjonen med å slipe sine kniver.
- Jeg er urolig for at regjeringen planlegger kutt i bevilgningene vi har foreslått. Inntil da lar jeg tvilen komme regjeringen til gode, så får vi se hva de gjør med egenandelene, barnehagene og andre av våre forslag, sier parlamentarisk leder for Ap, Jens Stoltenberg.

Statsminister Kjell Magne Bondevik. (NRK-foto)
Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener
erklæringsdebatten viser at den nye regjeringen gir et riktig uttrykk for folkeviljen slik den viste seg i valgresultatet.
En glede
Fremskrittspartiet fikk regjeringspartienes støtte til forslaget sitt om at regjeringen har tillit i Stortinget, basert på Sem-erklæringen og svarene regjeringspartiene ga på Frps spørsmål før partiet ga sin støtte til regjeringsskiftet.

Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen.
Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen sa endog i sin stemmeforklaring at det var en glede å stemme for forslaget Frp-formann Carl I. Hagen hadde satt fram. Bondevik nedtoner betydningen av forslaget så godt han kan og avviser at Frp med forslaget tiltvinger seg et nærmere forhold til regjeringen enn de andre opposisjonspartiene.
- Dette forandrer ikke regjeringens parlamentariske grunnlag. Vi er en mindretallsregjering. Det er heller ikke slik at det er innført en ny konstitusjonell praksis som innebærer at en regjering må ha positiv støtte fra et flertall i Stortinget, sier Bondevik.
Frp bruker på sin side uttrykket del av regjeringens parlamentariske basis som oppfatning av hva forslaget innebærer. Bondevik avviser at det er det samme som parlamentarisk grunnlag.
-Frps støtte var en del av den basis som var nødvendig for å danne regjering. Partiet er ikke en del av vårt parlamentariske grunnlag. Et flertall ønsket en ny regjering, men vi er ikke en flertallsregjering, sier statsministeren.
Klistrer fast
Ap på sin side forsøker å klistre regjeringen fast til Frp så godt det kan. - Det er ikke spesielt avgjørende hva en kaller det. De politiske realitetene er klare; det er bare flertall for denne
regjeringen så lenge den har Frps støtte. Det har erklæringsdebatten vist, sier parlamentarisk leder Jens
Stoltenberg.