Hopp til innhold

– Motivet for drapet var økonomisk

OSLO TINGRETT (NRK.no): Politiet mener den 60 år gamle hushjelpen som er siktet for drap på mangemillionæren Pål Stener Johannessen (90) hadde økonomiske motiver. Hun ble tirsdag varetektsfengslet i fire nye uker.

Fengslingsmøte hushjelp

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer for den 60 år gamle kvinnen som er siktet for drapet på Pål Steiner Johannessen. Aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby og Etterforsker ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt Vivian Haugstøl begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Politet har blombert døren til leiligheten der 90-åringen bodde.

Politet ønsker å gjennomføre en rekonstruksjon i leiligheten der 90-åringen bodde.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Avdøde hadde en stor formue, og det er der vi tror motivet ligger, uten at jeg skal gå nærmere inn på det, sier aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.no etter kjennelsen i Oslo tingrett tirsdag.

– Vi jobber nå blant annet med å analysere siktedes økonomi og kartlegge kretsene rundt henne.

Den siktedes forsvarer mener at aktoratets påstander om økonomisk motiv ikke er nok i en så alvorlig anklage.

– Det er en så spesiell handling, at det skal mye mer til enn et økonomisk motiv for å bære den anklagen, sier forsvarer Øyvind Storrvik til NRK.no.

Skulle endre testamente

Torsdag 14. mars ble 90 år gamle Pål Stener Johanessen funnet død i sin leilighet på Frogner i Oslo. Politiet mener han ble drept mellom klokka 1 og 2 samme natt.

Dødsårsaken ble først antatt å være en naturlig død. En ukes tid senere ble den 60 år gamle kvinnen på grepet og siktet for forsettlig drap.

Ifølge VG skulle Johannessen ha skrevet under på et nytt testamente dagen etter at han døde. Der skulle den drapssiktede hushjelpen strykes til fordel for en yngre hjemmehjelper.

Mistanken verken svekket eller styrket

Pål-Fredrik Hjort Kraby og Vivian Haugstøl

Aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby og etterforsker Vivian Haugstøl ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt mener mistanken er styrket, mens retten mener den verken er styrket eller svekket siden forrige fengsling.

Foto: Svein Olsson/NRK

Kvinnen, som hele tiden har nektet straffskyld, ble tirsdag også ilagt brev- og besøkskontroll. Hun tar nå betenkningstid før hun eventuelt anker beslutningen om varetektsfengsling.

Politiet hadde bedt om brev- og besøksforbud, og tok betenkningstid på dette spørsmålet.

60-åringen ble første gang varetektsfengslet i fire uker den 26. mars med brev-, besøks- og medieforbud, samt full isolasjon.

Aktor hevder mistanken nå er styrket, men det er ikke dommerfullmektig Asbjørn Lyséll Dølvik enig i.

Retten mente tirsdag at mistanken verken er svekket eller styrket siden forrige fengsling.

Politiet ba tirsdag om fire nye uker i varetekt for hushjelpen som er siktet for å ha drept den 90 år gamle mannen hun stelte for i en årrekke. De begjærte også denne gang full isolasjon, men fikk ikke medhold i det.

– Det har mindre betydning for oss rent praktisk i forhold til etterforskningen, men det blir et ressursspørsmål fordi vi må stille en etterforsker til disposisjon for å være til stede når hun får besøk, sier aktor Hjort Kraby.

Storrvik sier situasjonen nå er en stor påkjenning for hans klient.

– Hun har det veldig tungt. Det er en veldig tung belastning, sier han.

– Hun nekter bestemt straffskyld.

Lukkede dører

Fengslingsmøtet tirsdag gikk for lukkede dører til tross for at kvinnens forsvarer ba om åpen rett. Oslo tingrett ga politiet medhold i begjæringen om lukkede dører.

Øystein Storrvik

Øystein Storrvik forsvarer den 60 år gamle kvinnen som er siktet for drapet på en 90 år gammel mann på Frogner i Oslo.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Jeg ønsker at det skal være åpenhet rundt saken fordi fengslingen rammer henne hardt. Man skal vite hva som skal til for å fengsle og ikke fengsle, sier Storrvik.

Han har tidligere sagt at han mener den videre etterforskningen kan komme til siktedes fordel, og hadde ikke endret mening etter fengslingsmøtet tirsdag.

– Det er mange ting som gjenstår etterforskningsmessig, og det er vår oppfatning at det skal falle til hennes gunst.

Nye avhør og rekonstruksjon

Fredag ble kvinnen i lange politiavhør konfrontert med nye bevis i saken, men Storrvik understreker at hun fremdeles nekter for å ha drept sin 90 år gamle arbeidsgiver.

Hjort-Kraby sier videre avhør vil bli viktig i tiden fremover.

– Vi begynte på fredag med en gjennomgang av hennes tidligere avhør, og begynte på et nytt konfronterende avhør. Vi kommer til å fortsette med det, og har nye opplysninger vi ønsker å konfrontere henne med, sier han.

Politiet har også planer om en rekonstruksjon i drepte Pål Stener Johannessens leilighet, men tror ikke det blir tid til det i denne fengslingsperioden.

– Men det ligger på blokka, sier aktoren.

Blokka på Frogner der 90-åringen bodde

Boligkomplekset på Frogner der den avdøde 90-åringen bodde.

Foto: Mats Sparby / NRK

AKTUELT NÅ