NRK Meny
Normal

– Bruker fengsling som virkemiddel

27-åringen som er siktet for falsk forklaring i forbindelse med Bislett-drapet, ble i dag varetektsfengslet i ytterligere to uker. Forsvarerne vil anke kjennelsen, og mener politiet bruker siktelsen som et virkemiddel for å få en ny forklaring.

Bislett

Einar Opsahl (35) fra Asker ble drept ved drosjeholdeplassen på Bislett natt til 18.juni.

Foto: Ole Tommy Pedersen / Scanpix

Politiet mener at den siktede mannen så hvem som skjøt Einar Opsahl , som ble skutt og drept på Bislett , og at han har avgitt falsk forklaring til politiet.

Fredag for to uker siden ble 27-åringen varetektsfengslet av tingretten, som nå har kommet frem til at det er grunn til å forlenge varetektsfengslingen med ytterligere brev- og besøksforbud.

Politiet har begrunnet varetektsfengslingen med hensynet til etterforskningen av drapet på Einar Opsahl.

Advokat Heidi Juritzen sier til NRK.no at kjennelsen vil bli anket, og at ankesaken sannsynligvis vil bli avgjort over helgen.

– Virkemiddel

Torgeir Falkum, som også representerer den siktede, hevder politiet bruker fengslingen som et virkemiddel til å få en forklaring de mener han sitter på.

– Det er uvanlig at man benytter denne metoden, og riksadvokaten har også tidligere sagt at dette ikke er ønskelig, sier Falkum til NRK.no.

Falkum forteller at 27-åringen stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han mener han har forklart seg sannferdig i forhold til det han har opplevd, sier Falkum.

– Ikke derfor han er fengslet

Politiadvokat ved Oslo politidistrikt Cecilie Schløsser Møller avviser påstanden fra forsvareren, selv om politiet fortsatt mener at 27-åringen har avgitt falsk forklaring.

– Vi ønsker selvfølgelig en ny og sannferdig forklaring, men det er ikke grunnen til at han er fengslet, sier politiadvokaten til NRK.no

– Han er fengslet på grunn av en konkret bevisforspillelsefare i sin egen sak, som gjør at etterforskningen mot ham blir vanskeliggjort dersom han løslates, utdyper hun.

Hun sier kritikken mot politiet også var tema under behandlingen av den forlengede varetektsfengslingen i dag, men at retten ikke delte forsvarerens syn på saken.

Sliter med etterforskningen

Dennne helgen er det én måned siden Opsahl ble skutt og drept i Oslo. En 29-åring fra Laos er siktet for drapet, men politiet sliter med etterforskningen, skriver VG Nett.

Ifølge avisa har politiet tre hovedproblemer i etterforskningen. Politiet har ikke funnet drapsvåpenet. VG skal ha fått opplyst at våpenet ble dumpet kort tid etter at Opsahl ble skutt. Våpenet kan gi politiet tekniske bevis som feller drapsmannen.

Schløsser Møller sier til NRK.no at hun ikke ønsker å gå inn i detaljer i forhold til tekniske funn og pågripelser av hensyn til etterforskningen.

– Frykter represalier

Ifølge VG mener også politiet at flere av de avhørte vitnene saken kjenner identiteten til gjerningsmannen, men at de ikke vil oppgi disse i frykt for represalier fra det kriminelle miljøet.

I tillegg leter politiet etter en person som kan være sentral for etterforskningen. Dette dreier seg om personen som skal ha vært sjåfør for gjerningsmannen.

Avisa skriver at flere i kretsen rundt den drapssiktede 29-åringen nylig har reist fra Norge til Asia.

– Video forandrer ingenting

NRK meldte i går at advokaten til den drapssiktede 29-åringen, Morten Engesbak, har sett gjennom en video fra et utested i Oslo , som det hevdes skal gi 29-åringen alibi for drapstidspunktet.

Engesbak vil hverken bekrefte eller avkrefte om hans klient var på videoen.

– Innholdet er klausulert, så jeg kan verken avkrefte eller bekrefte at min klient er på videoen, sier Engesbak til NRK.no, men han bekrefter at det ikke er noe i videoen som endrer saken fra deres side.

En forutsetning for at Engesbak fikk se videoen er at han ikke diskuterer innholdet med sin klient, eller noen andre.

Både Engesbak og Falkum har fått overlevert deler av bevismaterialet som ligger til grunn for siktelsene mot deres klienter, men ingen av advokatene ønsker foreløpig å uttale seg om dette.

Drapssiktet straffedømt 11 ganger

27-åringen som er siktet for falsk forklaring er tidligere dømt for vold mot offentlig tjenestemann.

Den drapssiktede 29-åringen er straffedømt 11 ganger siden han kom til Norge, blant annet for vold, narkotika- og våpenkriminalitet.

To andre personer, en nordmann (31) og en albaner (26) som politiet mener var vitner til drapet, sitter også i varetekt.

Alle tre er siktet for narkotikaforbrytelser og brudd på våpenloven. Kun 29-åringen er siktet for drapet. Det er ventet nytt fengslingsmøte i saken 22. juli.

Har du tips om denne saken? Kontakt NRKs reportere

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger