Hopp til innhold

Retten om spionsiktet russer: – Ikke sannsynlig at han handlet alene

Borgarting lagmannsrett har forkastet anken fra den spionsiktede russeren. Dermed må Mikhail Botsjkarjov sitte to uker i varetekt med brev- og besøkskontroll.

Utsnitt av medlemmer av ECPRD 2018, inkludert Mikhail Botsjkarev (med rød ring), foran Stortinget.

PÅ STORTINGET: Mikhail Botsjkarjov pågrepet på Gardermoen og siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar om digitalisering på Stortinget 20. og 21. september.

Foto: PETER MYDSKE / STORTINGET

– En samlet vurdering av bevismaterialet tilsier etter lagmannsrettens oppfatning at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen, og at han derved har overtrådt straffeloven, heter det i kjennelsen.

Nekter straffskyld

Lagmannsretten peker på at «selv om siktedes atferd og handlinger vurdert enkeltvis kan anses tilforlatelige eller forklarlige, tilsier en samlet vurdering at vilkåret om skjellig grunn til mistanke er oppfylt».

Borgarting lagmannsrett begrunner varetekten med at de mener det både er fare for at den siktede rømmer landet eller vil forsøke å ødelegge bevis dersom han går fri mens etterforskninga pågår.

Botsjkarjovs forsvarer, Hege Aakre, sier at den spionsiktede russeren er uenig i kjennelsen.

– Han nekter straffskyld og mener det ikke er grunnlag for videre fengsling.

Retten: – Ikke sannsynlig at han handlet alene

Lagmannsretten viser til at det «ikke er sannsynlig at siktede har handlet alene».

Hilde Aakre

Advokat Hege Aakre er mannens forsvarer.

Foto: NRK

– Det er bygget på spekulasjoner og det har med sakens natur og gjøre, sier forsvarer Aakre.

PST ønsker ikke å kommentere kjennelsen, og vil heller ikke utdype hva som ligger i lagmannsrettens formulering om at det ikke er sannsynlig at siktede har handlet alene.

– Hva som ligger i det ønsker vi ikke å kommentere, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til NRK.

Tilbud fra Russland

Russlands ambassade

Russlands ambassade i Norge tilbød seg å gi en diplomatisk garanti for at den spionsiktede russeren ikke skal forlate landet, men oppholde seg i ambassadens boliger, hvis han ble løslatt.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ifølge kjennelsen skal den russiske ambassaden i Norge ha tilbudt seg å være garantist for at Botsjkarjov ikke forlater landet, dersom han ble løslatt ved å tilby ham opphold i ambassadens boliger. En lignende erklæring er fremlagt fra føderasjonsrådet i Den Russiske Føderale Forsamling, uten at det endret lagmannsrettens vurdering.

– De har tilbudt seg å sørge for at han får oppholde seg i Norge og bidra til videre etterforskning fram til straffesaken er avsluttet, sier Aakre.

Hvorfor kom de med dette tilbudet?

– Det er fordi retten plikter å vurdere om han kan ha mildere tiltak enn fengsling i en slik sak og da ville de la han oppholde seg i sine boliger, heller enn å sitte i fengsel.

Skal ha oppført seg mistenkelig

Fredag 21. september ble 51-åringen pågrepet på Gardermoen og siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar om digitalisering på Stortinget 20. og 21. september.

Han ble framstilt for varetektsfengsling lørdag. Retten fengslet ham i to uker, men russeren anket fengslingskjennelsen.

Bakgrunnen for pågripelsen var at flere vitner skal ha forklart at 51-åringen oppførte seg mistenkelig under seminaret.

Han skal blant annet ha vist uvanlig stor interesse for de andre delegatenes adgangsbevis og ha dukket opp på steder han ikke skulle være.

Stortingspolitikere bedt om å bytte telefon

Etter pågripelsen skal Stortinget ha best flere stortingspolitikere om å bytte ut mobiltelefonen i frykt for sporing og innbruddsforsøk. Flere skrivere ble også satt ut av funksjon.

Den spionsiktedes advokater kaller hendelsen en misforståelse, og sier Botsjkarjov stiller seg uforstående til siktelsen.

Mandag kalte Russland Norges ambassadør inn på teppet for å få en forklaring.

Mikhail Botsjkarjov har tidligere blitt presentert som IT-rådgiver ved det russiske parlamentet og har holdt foredrag om datasikkerhet for utenlandske kolleger gjennom nettverket European Parliamentary Research and Documentation (ECPRED).

AKTUELT NÅ