Siv kaster seg inn i budsjettinnspurten

Kvelden før regjeringspartiene, KrF og Venstre egentlig skulle ha klart et budsjettutkast, var det hektisk møtevirksomhet på Stortinget. Også finansministeren møtte opp i kveld. Forhandlingene er nå avsluttet for kvelden.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen er på plass på Stortinget i innspurten av budsjettforhandlingene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fremskrittspartiet befinner seg i en vanskelig dragkamp i innspurten av budsjettforhandlingene på Stortinget. Mange av forslagene KrF og Venstre vil ha reversert kan bli store kameler å svelge.

– Det er aldri kjekt å ofre hjertesaker, men det er det mandatet velgerne har gitt oss. Vi har ikke flertall, derfor må vi forhandle med KrF og Venstre for å få det statsbudsjettet vi skal ha neste år, sier Gjermund Hagesæter som i seks dager har ledet Frps budsjettdelegasjon i Stortinget.

Siv Jensens sikkerhetsvakt holder oppsyn

Siv Jensens sikkerhetsvakt passer på utenfor kontoret hvor Frp-lederen diskuterer statsbudsjettet med sine partifeller.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

I korridorene hos alle de fire samarbeidspartiene er det søndag kveld full aktivitet. Regjeringen har lagt sitt andre tilbud på bordet, og Frps øverste sjef har sett seg nødt til å møte opp.

– Har gitt et godt tilbud

Gjennom hele helgen har regjeringspartiene jobbet på spreng for å komme KrF og Venstre i møte med et nytt budsjettilbud.

– Det er mange viktige innspill og mye nytt, sier Høyres Svein Flåtten om tilbudet som regjeringspartiene presenterte for KrF og Venstre søndag ettermiddag.

Fredag før helgen kom de første tallene på bordet. Etter det NRK erfarer skal regjeringspartiene i sitt første tilbud ha flyttet på i underkant av tre milliarder for å komme samarbeidspartiene i møte. Hvor langt de har strukket seg i sitt andre tilbud vil de ikke kommentere.

– Jeg tror ikke på noen snarlig løsning, men vi mener dette er et godt tilbud. Så får vi se om KrF og Venstre mener vi har vært rause nok, sier Frps Gjermund Hagesæter.

– Behov for å speede opp

– Vi har mye arbeid foran oss, det er det ingen tvil om. Også på våre hovedprofilområder, den sosiale delen av budsjettet, på skolesektoren, skatt og bistand gjenstår det absolutt ganske mye, sier KrFs Hans Olav Syversen etter å ha mottatt den nye skissen.

– Nå skal vi gjøre våre vurderinger på kammerset, utover det har jeg ingen kommentar, sier Venstres Terje Breivik.

I de seks dagene budsjettforhandlingene har pågått på Stortinget, har det bølget frem og tilbake mellom støttepartiene og regjeringspartiene hvem som har hatt initiativet. Nå jobber alle fire på hver sin kant med de tilbakemeldingene som ble gitt på dagens møte.

– Det er progresjon, men det er kanskje litt ulike vurderinger om tempoet her. Fra KrFs ståsted må jeg si at sånn som tida går nå har vi et visst behov for å speede opp, sier Syversen.

Forberedt på å bryte tidsfrist

I den interne fremdriftsplanen til Finanskomiteen er målet at at de fire forhandlerne på mandag skal legge frem et felles budsjettutkast.

– Det er ikke første gangen slike tidsfrister har blitt overskredet, det kan også skje her. Det er ikke sikkert vi er ferdige på mandag, sier Hagesæter.

Syversen påpeker at de bør bevege seg et godt stykke lenger innen søndagen er over.

– Vi trenger å komme et godt stykke i dag, det er vi også avhengig av. Dagene går, og vi har jo en del frister selv om de ikke er helt på minuttet, sier Syversen.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling den 20. november, men lenge før det må utkastet til statsbudsjett for 2015 være klart for at komiteen skal rekke å komme i havn med sitt arbeid.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger