Hopp til innhold

Forfalsker digitale kvitteringer i forsikringssvindel

På kvitteringen mannen leverte forsikringsselskapet sto det at den ødelagte Mac-en kostet 22.995 kroner – i virkeligheten var prisen 9490. Digital forsikringssvindel bekymrer bransjen.

Forfalsket kvittering brukt til å lure forsikringsselskap

Den originale kvitteringen til høyre har et mye lavere totalbeløp enn den forfalskede til venstre. Eksempelet er blant dem Gjensidige har avslørt der folk har forfalsket kvitteringer for å få igjen mer.

Foto: Gjensidige

– Noen prøver seg på svindel med digitale verktøy, for eksempel ved å behandle bilder for å få noe til å se dyrere og finere ut, eller ved å fikse på en kvittering, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Hallvard Opheim, kommunikasjonssjef i Eplehuset

Hallvard Opheim i Eplehuset

Foto: Eplehuset

Hun sier utviklingen er bekymringsfull for næringen. Eksempelet i bildet over viser hvordan prisen på en Mac er endret før kravet er sendt til forsikringsselskapet.

– Vi er selvsagt ikke interessert i at våre data skal brukes i svindel, sier kommunikasjonssjef Hallvard Opheim i Eplehuset.

Han sier de har alle kvitteringer lagret hos seg, og oppgir priser til forsikringsselskap som tar kontakt i slike saker.

Mer er digitalt enn før

Gjensidige Forsikring ser den samme tendensen.

– Mye dokumentasjon i dag er blitt digital: lønnsslipper, kvitteringer, bilder. Det gjør at det er lettere å forfalske dokumentasjonen på skadekrav, sier Vera Sønsthagen, som leder utredningsarbeidet i selskapet.

Hun sier de ser mer og mer av denne typen svindel, men at det er vanskelig å si om det skyldes at flere svindler på den måten, eller om de avslører flere enn før.

500 avslørt i år

Tall fra Finans Norge viser at det i første halvår i år har blitt avslørt nesten 500 forsøk på svindel med forsikringer. Det er flere enn i fjor. Totalsummen er på 140 millioner kroner.

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge

Stine Neverdal i Finans Norge

Foto: Milana Knezevic

– Det vanligste er å plusse på langt høyere verdier enn du hadde, og for eksempel oppgi utallige kjoler i kofferten, mens du kanskje bare hadde to flotte kjoler, sier Neverdal.

Annen vanlig svindel er bilforsikring, der tyveri arrangeres for eksempel ved at bilen dumpes i vannet.

– De som gjør dette tar meget stor risiko, sier Neverdal. Hun sier de som forsøker seg på svindel risikerer forsikringsnekt, at de må betale tilbake, at saken havner på rullebladet og politianmeldelse og fengselsstraff.

Store summer

Den totale svindelen som avsløres her i landet, utgjør flere hundre millioner kroner i året. I snitt prøver folk seg på å få 300.000 kroner hver.

Portrett av Vera Sønsthagen i Gjensidige Forsikring tatt utendørs i bymiljø

Vera Sønsthagen i Gjensidige Forsikring

Foto: Gjensidige

– Jeg tror dessverre mange tenker at det ikke er så farlig. Flere som ser på seg selv som lovlydige borgere ellers er villige til å svindle på forsikringa, sier Sønsthagen i Gjensidige.

Begge minner om at de fleste er ærlige, men Neverdal reagerer på dem som prøver seg på å få igjen litt ekstra.

– Noen gjør seg til svindlere for noen få tusenlapper.

AKTUELT NÅ