Hopp til innhold

Vil gi nordmenn krav på erstatning for vold i utlandet

Voldsskadeutvalget foreslår at nordmenn skal ha krav på erstatning for hendelser som har skjedd i utlandet. På tide, sier Foreningen for voldsofre.

Kim-Arild Skiftesvik og Steffen Gerardo Lisboa Iversen

VOLD I SYDEN: Steffen Lisboa Iversen og to venner ble banket opp i Tyrkia når de ikke ville betale det restauranten mente de skyldte dem.

Foto: Privat

I dag la det regjeringsoppnevnte Voldsskadeutvalget fram sin utredning om ordningen med erstatning til personer som er utsatt for vold.

Utvalget foreslår:

  • Norske borgere som utsettes for vold i utlandet skal ha rett på voldsoffererstatning som alminnelig reiseforsikring ikke dekker.
  • For personer under 18 år skal ikke reiseforsikring ha noen betydning for erstatningen fra staten.
  • Seksuelle overgrep mot barn foreldes aldri.

– Tydeligere regelverk

Tidligere har det vært slik at nordmenn ikke har hatt rett på erstatning for skade og tap som har skjedd utenfor Norge. Det vil regjeringens utvalg gjøre noe med.

Professor ved UiO Ragnhild Hennum legger fram lovforslag

TYDELIGERE: Professor ved UiO og leder for Voldsskadeutvalget vil at det skal være tydeligere hvem som har rett på erstatning.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Vi har forsøkt å utforme et klarere lovforslag, hvor det blir færre vurderinger og flere klare regler, sier utvalgets leder professor Ragnhild Hennum til NRK.

Dagens lovverk har ført til at enkelte har fått erstatning mens andre har ikke når hendelser har skjedd i utlandet.

– Det har vært avhengig av hvilket land du har blitt utsatt for vold i, det har en del opplevd som svært urimelig og det vil vi nå endre slik at alle uavhengig av hvilket land de har vært i får rett til erstatning, og da erstatning på det som ikke dekkes av reiseforsikringen, forklarer Hennum.

Voldsofre kan få bedre rettigheter, hvis endringene et utvalg har gitt regjeringen blir fulgt opp.

SE VIDEO: Rettferdig og forutsigbar skal loven være, mener Voldsskadeutvalget som la fram utredningen sin i dag.

Banket i Tyrkia

En av dem som fikk voldsoffererstatning var Steffen Lisboa Iversen. I 2014 opplevde han og to andre nordmenn å bli angrepet på en restaurant i Tyrkia.

– Prosessen med å søke om erstatning var helt ok. Egentlig hadde jeg ikke rett på noen siden hendelsen skjedde i utlandet, men jeg fikk likevel litt for hendelsen, skriver han i en SMS til NRK.

Det er ofte menn i alderen 18 til 25 år som søker om voldsoffererstatning etter hendelser som har skjedd i utlandet. Det er oftest slagskader som blir rapportert til forsikringsselskapene. Nå vil Voldsskadeutvalget at alle nordmenn skal få erstatning uansett hvilket land volden har skjedd.

Steffen Gerardo Lisboa Iversen

KUTTET MED KNIV: Iversen ble kuttet med kniv og måtte på sykehuset etter hendelsen for to år siden.

Foto: Privat

– På tide

– Blir du slått ned i et land som ikke har voldsoffererstatning så er det mye lettere å få erstatning. Blir du derimot slått ned i et land som har voldsoffererstatning blir det mye mer problematisk, forteller leder for Foreningen for voldsofre, Margit Lømo til NRK.

Margit Lømo

ENDELIG: Det er på tide at nordmenn på reise i utlandet har krav på erstatning etter vold, sier leder for Foreningen for voldsofre Margit Lømo.

Foto: Anna Nærum / NRK

Under dagens lovverk vil man måtte søke om voldsoffererstatning i landet man ble påført volden hvis dette landet har voldsoffererstatning. Det er utfordrende, mener Lømo

– I Spania for eksempel så kjenner vi ikke til et eneste menneske som har fått voldsoffererstatning, forteller Lømo.

Hun er nå glad for at lovforslaget foreslår at nordmenn skal ha rett på voldsoffererstatning uansett hvilket land volden skjer.

– Dette har vi ventet på. Altfor lenge har det vært uklart for veldig mange om de har rett på erstatning eller ikke, sier Lømo.

– Kan alltid bli enklere

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Gjermund Hagesæter (Frp), var fornøyd med det han hørte fra Voldsskadeutvalget.

Gjermund Hagesæter i ventehallen på Stortinget

FORNØYD: Statssekretær Gjermund Hagesæter er fornøyd med det han fikk høre av Voldsskadeutvalget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er mange spennende tanker som vi skal ta med oss, nå gjenstår det å lese lovforslaget fra perm til perm, fortalte Hagesæter til NRK.

– Utvalget sier de vil gjøre lovverket enklere, har dagens lovverk vært for komplisert?

– Jeg tror alltid vi kan gjøre lovverk enklere, og det utvalget sier her i dag synes jeg er veldig positive signaler, sa Hagesæter.

AKTUELT NÅ