NRK Meny
Normal

Foreslår EU-behandling av alle asylsøknader

Et nytt forslag ber EU sentralt behandle alle asylsøknader og deretter foreta en fordeling mellom EU-landene. Utenriksminister Børge Brende er kjent med forslaget.

Flyktninger og migranter i Messina

TIL EUROPA: Her står flyktninger og migranter bak et gjerde i Messina.

Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP

Flyktningkrisen nådde Europa i fjor og har fortsatt inn i 2016. Innad i unionen har det vært frustrasjon over at enkelte land har tatt imot de aller fleste flyktningene som har kommet. Gjerder har blitt satt opp og diskusjonene har gått.

1,4 millioner flyktninger tok seg til Europa og leverte asylsøknader i 2015.

Nå har EU-parlamentet foreslått at EU sentralt skal behandle alle asylsøknadene. De som innvilget opphold skal bli fordelt gjennom en kvoteordning, skriver VG.

Spørsmålet er hvordan Norge, som står utenfor EU, tar stilling til forslaget. Sveriges statsminister Stefan Löfven har lansert et lignende forslag og hevder det blir vanskelig å stå utenfor en sånn ordning og samtidig delta fullt i Schengen-samarbeidet.

Børge Brende forteller til VG at han kjenner til forslaget.

– Det norske synet er at de europeiske landene må bli enige om en mer rettferdig ansvarsfordeling. Vi kan ikke ha det slik at noen få land tar det største ansvaret med asylsøknader, mens andre land knapt tar imot noen, sier Brende til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger