Hopp til innhold

Foreslår endringer i barneloven – vil styrke fedres rettigheter etter samlivsbrudd

Regjeringen legger i dag frem flere forslag til endringer i barneloven. Barne- og likestillingsministeren ønsker at flere foreldre skal velge delt bosted for barna etter skillsmisse.

Skilsmisse (Illustrasjon)

Delt bosted skal komme først i lovbestemmelsen hvis regjeringens forslag til endringer i barneloven blir akseptert av Stortinget. (illustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det foreslås felles foreldreansvar for dem som ikke bor sammen i regjeringens forslag til endringer i barneloven.

Likestilte omsorgspersoner

Regjeringens lovforslag har som mål å styrke barns samvær med begge foreldrene. Et av de viktigste grepene er å gi foreldreansvar også til far, forklarer barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

– Vi ønsker å gi foreldreansvar også til far, selv om han ikke bor med mor på det tidspunktet som barnet blir født. Dette er et stort steg i riktig retning for å anerkjenne begge foreldrene som likestilte omsorgspersoner, sier Horne til NRK.

Forslagene til endringer er:

  • Delt bosted skal komme først i lovbestemmelsen.
  • Varslingsfristen før flytting utvides fra seks til tre måneder.
  • Det innføres meglingsplikt dersom foreldrene ikke er enige om at barnet skal flytte.
  • Felles foreldreansvar også for dem som ikke bor sammen.

Ønsker automatisk delt bosted

Barneminister Solveig Horne (Frp)

Får foreldrene det til å fungere for barnet er det bra med to hjem, forteller barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Et ønske har vært å løfte opp delt bosted som et alternativ for foreldrene. I 2002 valte åtte prosent av par som gikk fra hverandre å dele omsorgen. Ti år senere hadde antallet barn som bor annenhver uke hos mor og far økt til 25 prosent.

Horne legger ikke skjul på at Frp ønsket enda større likestilling mellom mor og far.

– Frp har alltid vært for automatisk delt bosted, men i høringsrunden har det vært sterk motstand mot dette. Derfor fremmer vi nå regjeringens foretrukne alternativ med å løfte delt bosted som et alternativ i loven, sier barne- og likestillingsministeren.

– Men er det bra for et barn å ha to hjem?

– Hvis foreldrene får det til å fungere er det bra for barnet, som ikke er tjent med en konflikt i familien. Det å komme til en god løsning og kunne ha samvær å kontakt med begge foreldrene er godt for barna, forklarer Horne.

Skilsmisse - Illustrasjonsbilde

Fedre skal få foreldreansvar, som vil gjøre at fedre kan ta del i viktige beslutninger i barnets liv, sier Horne.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Bra for barna

Frp-statsråden mener forslagene til endringer anerkjenner både mor og far som likestilte omsorgspersoner.

– Det er bra for barna at foreldrene er likestilte som omsorgspersoner, også etter et samlivsbrudd. Forslagene vi legger fram her anerkjenner begge foreldrene som likestilte, sier Horne.

– Kan ikke dette skape konflikt mellom mor og far?

– Jeg mener dette kan skape god kontakt og samvær med begge foreldrene og for barnet. I dag får ikke far foreldreansvar, men forsørgelsesansvar og han kan få samvær. Forslaget her gjør at fedre kan ta del i viktige beslutninger i barnets liv, forklarer Horne.

AKTUELT NÅ