Hopp til innhold

Foreningen for overvektige: – Flere leger bør veie pasientene

Unge og voksne blir tjukkere, og over halvparten er overvektige, ifølge Folkehelseinstituttet. – Leger bør ha en lavere terskel for å veie sine pasienter, mener Landsforeningen for overvektige.

En kvinne på vekt

– IKKE VERDI, MEN KILO: Mari-Mette Graff i Foreningen for overvektige mener fastleger bør snakke tydeligere om overvekt, og veie pasientene når de er innom for en time. Illustrasjonsfoto.

Foto: Giorgio Rossi / Colourbox

Graff

Mari-Mette Graff har selv opplevd hvordan det er å slite med overvekt tidligere. – Legene må ikke bli frekkere, men tydeligere. Vekta veier ikke din verdi, men kroppsvekta di, sier Graf

– Det er ikke godt nok å si at «du har kanskje lagt deg litt ut i det siste,» men vi må tørre å bruke vekta og måle den, som vi måler blodsukker og blodtrykk. Hvorfor ikke også måle vekt, og dermed ha noe konkret å snakke på bakgrunn av.

Det sier Mari-Mette Graff til NRK. Hun leder Landsforeningen for overvektige.

Hun mener fastleger ikke bør være redde for å snakke med sine pasienter om vekt når de er innom for en time.

– Legene må ikke bli frekkere, men tydeligere. Vekta veier ikke din verdi, men kroppsvekta di, sier Graff.

– Kjente på skammen

Graff har selv opplevd hvordan det er å slite med overvekt tidligere.

Ingvild Kjerkol på talarstol

– Vi er nødt til å starte innsatsen mye tidligere enn det Høyre-Frp-regjeringa har lagt opp til nå. Det er lenge før du kommer på vekta til fastlegen at innsatsen må starte, sier Aps helsepolitiker Ingvild Kjerkol.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Jeg kjente på skammen over å være så fryktelig stor, og alle de uuttalte fordommene som bølget mot meg om at jeg enten ikke hadde forstått, eller ikke hadde vilje til å gjøre noe med problemet, og derfor var mindre verdt enn de som hadde en mindre kroppsvekt.

– Selvfølgelig er hvor mye du spiser og beveger deg den enkeltes ansvar, men det handler også om hvordan vi som samfunn organiserer oss.

Hun peker på eksempler som at butikkene kan gjøre sunn mat mer synlig i hyllene enn smågodt.

Kritiserer regjeringa for manglende fedmetiltak

Helsepolitiker Arbeiderpartiet Ingvild Kjerkol mener regjeringa må ta ansvar når så mange nordmenn sliter med vekta:

– Vi er nødt til å starte innsatsen mye tidligere enn det Høyre-Frp-regjeringa har lagt opp til nå. Det er lenge før du kommer på vekta til fastlegen at innsatsen må starte.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie er bekymret for at så mange nordmenn sliter med fedme, men sier det er viktig å få fram at det er små endringer i mat- og aktivitetsvaner i hverdagen som skal til for å bedre helsa. – Terskelen må ikke blir for stor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge Ap-politiekren er en av løsningene å innføre mer fysisk aktivitet i skolen og etablere gode kostholdsvaner som barna kan ta med seg inn i voksenlivet.

– Det er mye helsegevinst i å få barna til å beholde aktivitet utover tenåra.

Helseminister Bent Høie (H) slår tilbake mot kritikken. Selv om han er bekymret for de dårlige tallene blant unge og voksne, sier han at regjeringa har satt i gang en rekke tiltak mot fedme.

Han nevner kampanjer som skal få nordmenn til å røre litt mer på seg i hverdagen og samarbeid med næringslivet for redusere sukker og mettet fett i matvarene.

– Men er dette nok når problemet er så stort?

– Dette er i alle fall viktige tiltak. Det er nødvendig å få fram at det ikke trengs en radikal endring av livsstil for å bedre helsa, men det er de små endringene i hverdagen som å gå en kveldstur eller spise mat med litt mindre mettet fett og sukker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger