Hopp til innhold

Foreldrene til Erik Are Stedt: – Vår sønn har ikke dødd forgjeves

Foreldrene til Erik Are Stedt, som døde under pågripelse på Oslo legevakt, mener det er viktig at NRK publiserer overvåkingsvideoen og at det fører til bedre rettssikkerhet.

Erik Are Stedts foreldre

STERKT GJENSYN: Foreldrene til Erik Stedt fikk i ettermiddag se videoopptaket av sønnens død på nytt.

Erik og Vivi Stedt er innforstått med og glad for at NRK i dag publiserer overvåkingsvideoen som viser hvordan sønnen døde i et basketak på legevakten i Oslo 29. november 2012.

Foreldrene har tidligere sett videoen, gjennom sin bistandsadvokat. I dag fikk de se den igjen.

– Det er veldig viktig at andre får tilgang til å se hva som har skjedd. Vi opplever at det er sprik mellom det vi har sett på videoen og det etterforskningen sier, sier Erik Stedt til NRK.

– Rart å se det igjen

Det er snart tre år siden sist de så videoen som viser sønnens dødskamp under basketaket med to politikvinner og en ambulansemedarbeider på Oslo legevakt.

Den da 35 år gamle Erik Are Stedt døde etter at sistnevnte holdt ham i halsgrep i 58 sekunder.

Riksadvokaten har slått fast at ambulansesjåføren og de to politikvinnene handlet i nødverge, og mener derfor at ingen av de tre har gjort noe straffbart.

– Det blir rart å se det igjen, men det blir interessant å se den etter å ha lest etterforskningsrapporten, sier Vivi Stedt om overvåkingsvideoen.

Denne videoen viser hvordan Erik Are Stedt ble lagt i bakken ved hjelp av et halsgrep. 58 sekunder senere slipper ambulansemedarbeideren grepet rundt Stedts hals. NRK publiserer videoen i forståelse med Erik Are Stedts etterlatte.

Har forberedt seg

Ektemannen Erik sier han har forberedt seg og bygd opp forsvarsmekanismer for å tåle se opptakene på nytt.

– Jeg prøver å heve meg litt over det og se ting litt fra fugleperspektiv, sier han.

– Det gjelder å være litt objektiv også, da, skyter Vivi inn.

– Ja, men det har jo vi litt vanskeligheter med, da. Det er derfor det er så viktig at denne videoen blir levert ut nå.

– For mye sladdet

De to sitter alvorlige med blikket festet til skjermen når NRK viser dem videoen som Høyesterett påla Spesialenheten å frigi.

– Der tar han det brytegrepet og presser alt han kan, sier Erik Stedt og kniper leppene sammen.

– Jeg ser ikke at han prøver på noen målrettede slag. Han prøver bare å komme seg mot døra.

Han sier han synes videoen ikke gir et like klart bilde av basketaket som den usladdede versjonen de har sett tidligere.

– Han har ikke dødd forgjeves. Det er veldig viktig for rettssikkerheten at pressen har fått innsyn i dette, både for denne saken og fremtidige saker, sier Stedts foreldre.

– Håper på en objektiv vurdering

Foreldrene sier de for lengst har forsonet seg med at de ikke får sønnen sin tilbake, men håper helsetjenesten og politiet har lært av denne historien.

– Jeg håper pressen og andre sakkyndige nå kan komme med en objektiv uttalelse om saken. Det er veldig viktig at andre uhildede får se dette, så ikke bare vi sitter med vår subjektive versjon, sier Erik Stedt.

– Han har ikke dødd forgjeves. Det er veldig viktig for rettssikkerheten at pressen har fått innsyn i dette, både for denne saken og fremtidige saker.

Et fatalt halsgrep ble holdt i 58 sekunder og var årsaken til at Erik Are Stedt (35) døde under en pågripelse på Oslo legevakt.

AKTUELT NÅ