NRK Meny
Normal

Foreldre veiledes etter tiårings død

Foreldre ved skolen som tiåringen som trolig døde av underernæring gikk på, møttes i kveld til for å få informasjon om hvordan de skal snakke med barna sine om tragedien.

10-åring funnet død i Oslo

Den 10 år gamle gutten som ble funnet død i august, døde trolig av underernæring.

Foto: NRK

– Under møtet vil vi gi en kort orientering om de fakta vi har og kan si noe om i saken. Mens hoveddelen av møtet vil handle om elevene og hvordan foresatte kan snakke med barna sine i denne vanskelig tiden, sier rektor i en epost til NRK.

– Viktig at barna trygges

I august i år ble en ti år gammel gutt funnet død i leiligheten han bodde i sammen med sin mor i Oslo. Den foreløige obduksjonsrapporten slo fast at gutten trolig døde av underernæring, og moren ble pågrepet og siktet for omsorgssvikt. Med unntak av en bekymringsmelding til barnevernet, som stoppet med et besøk som slo fast at det ikke var en sak å gå videre på, slo aldri noen instanser eller andre i nærmiljøet rundt gutten alarm om at gutten led under uholdbare forhold hjemme.

Det har vært tungt å ta inn over seg for folk i nærmiljøet, og enda vanskeligere å forklare sine barn.

– Foresatte er ofte usikre på hvor åpen man skal være og hva man kan si. Vi vil gå nærmere inn på dette i lag. Det er viktig at barna trygges og at situasjonen normaliseres så raskt som mulig, skriver koordinator for PPTs kriseteam, Anette Mossin Wagle, i en e-post til NRK.

Anette Mossin Wagle

– Det finnes ingen fasit på hvordan barn reagerer på tragiske hendelser, sier Anette Mossin Wagle. Hun er koordinator for PPTs kriseteam

Mossin Wagle er en av dem som i kveld møtte foreldrene i området der 10-åringen bodde og gikk på skole.

Frøyen og to andre kollegaer opplyste blant annet de foresatte om hva som er vanlige reaksjoner hos elever, og hvordan man skal snakke med barn om vanskelige temaer.

Hvordan stemningen er på skolen, ønsker hun ikke å si noe om, og viser til taushetsplikt. NRK fikk ikke være tilstede under foreldremøtet.

Siktet for omsorgssvikt

Det var guttens mor som i slutten av august ringte nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs.

I november ble moren siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Moren, som er i 30-årene, døgnobserveres nå i åtte uker ved Dikemark sykehus..

Den endelige obduksjonsrapporten kommer i slutten av måneden.

PPTs kriseteam er skolens drøftingspartner når alvorlige hendelser skjer. Skolen får veiledning i hvordan skolen kan følge opp elevene over tid.

Artikkelen fortsetter under bildet

10-åring funnet død i Oslo

Den ti år gamle gutten som ble funnet livløs i august, døde sannsynligvis av underernæring.

Foto: NRK/Privat

– Ingen fasit på reaksjoner

– Barn kan ofte være opptatt av å prate mye om hendelsen i kort tid av gangen, for deretter å gå tilbake til normal lek eller snakke om andre ting. Noen barn kan virke uberørt av hendelsen, mens andre vil gruble mye, opplyser Frøyen.

Kriseteamet mener det er viktig å fortelle lærere og foresatte at det ikke finnes noen fasit på reaksjoner hos barna. Foresatte blir veiledet til å skape trygghet ved å være tilgjengelige for barna og møte ulike reaksjoner som det er normalt å oppleve.

– Det kan være tristhet, skyldfølelse, redsel eller overdrevne tanker om hendelsen. De kan le og gråte om hverandre, eller ikke reagere i det hele tatt. Alt dette er normalt, sier Frøyen.

Deres primære oppgave er å gjøre de som kjenner barna i stand til å håndtere krisen over tid. De har ikke mandat til å drive direkte foreldreoppfølging.

– Holde hodet kaldt og hjertet varmt

Hendelsen har opprørt lokalbefolkningen og bydelen inviterer til fakkeltog for å signalisere at ingen skal føle seg alene.

Frøyen mener det er viktig at barn raskt kommer i gang med trygge aktiviteter.

– Vi vektlegger at skolen og foresatte må være observante på elevenes reaksjoner, for eksempel endring av adferd, som innesluttethet, konsentrasjonssvikt, sinne og unaturlig fokus på hendelsen. Mottoet er å «holde hodet kaldt og hjertet varmt,» sier PPTs krisekoordinator.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger