Hopp til innhold

Foreldre klager når politiet avbryter barnas fyllefester

Når tenåringenes hjemme alene-fester utarter til fylleslag, opplever politiet ofte å bli utpekt til syndebukken – av foreldrene.

Politiet på fest for mindreårige i Fredrikstad

Politiet må rett som det er rykke ut for å avbryte hjemmefester der mindreårige er beruset. Her fra en lignende utrykning i Fredrikstad.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

«Politiet avbrøt «alene hjemme-fest» der flere under 18 år var sterkt beruset. Mor mener politiet ødela bursdagsfeiringen til datteren.»

Formuleringen er hentet fra Oslo-politiets klagerapport for 2014, men er langt fra et enkeltstående eksempel, ifølge politiet selv.

– Det er ikke uvanlig at foreldre er misfornøyde, så jeg hever ikke øyenbrynene av å høre en slik klage. Det er ganske vanlig når festen er lagt til rette med støtte fra foreldrene. Da blir ofte politiet en ekstern, synlig syndebukk som ødelegger festen, sier Anne Merete Ansok ved forebyggende avsnitt på Majorstuen politistasjon, til NRK.

Ifølge Ansok er det foreldre som selv legger til rette for hjemmefestene som er vanskeligst å samarbeide med. Noen av dem er også beruset selv.

Får alkohol av foreldrene

– Det er en tendens til at slike fester er startet av foreldre som synes dette er greit, og har en annen terskel enn det politiet, andre foreldre og nabolaget har, sier Ansok.

Å alliere seg med en nabo som holder festen under oppsikt, er ikke nok, advarer Ansok, som mener mange voksne ikke har nok kontroll på barnas festligheter. Tvert i mot er det ofte foreldrene som har stått for alkoholserveringen.

– Alkoholloven gjelder også hjemme. Vi ser at veldig mange foreldre legger til rette og serverer alkohol hjemme fordi synes det er greit så lenge de regulerer alkoholbruken. Politiet står veldig langt fra dette synspunktet, og mener det ikke skal tilrettelegges for at mindreårige skal ruse seg, sier hun.

Krever «polititaxi»

Ingjerd Hansen

Ingjerd Hansen ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Seniorrådgiver Ingjerd Hansen ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt er også godt kjent med klager fra foreldre.

– Vi har for eksempel fått flere klager fra foreldre etter at barna deres har gått tomme for penger på byen, og politiet har nektet å kjøre dem hjem. Dette gjelder særlig jenter, der det noen ganger ligger en klar forventning om at politiet skal få dem trygt hjem. Men det er det ikke alltid politiet har mulighet til, sier hun.

I 2012 tok politiet en gruppe ungdomsskoleelever fra Oslo vest på fersken da de brøt seg inn i militærbunkere med avbitertang og brekkjern, noe som er strengt forbudt.

Da politiet oppfordret skolen til å sende ut et brev til foreldrene for å advare mot lignende lovbrudd, klaget faren til en av guttene.

Han mente politiet brøt personvernloven og forsøkte å henge ut guttene, og krevde en uforbeholden unnskyldning. Guttene hadde på sin side hadde allerede lagt ut bilder fra turen til politistasjonen på sosiale medier.

– Takker politiet

På hovedstadens østkant er ikke problemet like fremtredende lenger, forteller leder for forebyggende avsnitt ved Manglerud politistasjon, Dag Harald Drevsjø.

En bevisst strategi for å ansvarliggjøre både foreldre og barn i området får æren etter at politiet måtte stanse flere hjemmefester som kom ut av kontroll i fjor.

– Det hender at noen ikke er helt enige i avgjørelsene til politiet, men det er lite av det. I de fleste tilfellene takker foreldrene for at vi har ordnet opp eller kjørt ungdommen hjem, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ