NRK Meny
Normal

Foreldre kjøper overvåkningsutstyr – vil følge med på hva barna gjør

Foreldre tar stadig oftere i bruk avansert teknologisk utstyr for å overvåke barna sine. Salget av spionutstyr er økende – Men dette gir ingen god beskyttelse, sier Redd Barna.

Overvåkingsutstyr

Et kamera skjult i en bamse eller et slips. Utstyr for å avlytte telefonsamtaler, eller en stikkontakt med opptaksutstyr. Mulighetene er mange for de som ønsker å overvåke andre uten å bli oppdaget.

Foto: SpyShop.no

Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon sier det er viktig at barn kan gjemme seg bort og ha et privatliv.

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend

Godt skjult i bamser og skolesekker gjemmer foreldre utstyr som skal overvåke hva barna holder på med, skriver VG fredag. Ifølge privatetterforskere er dette stadig mer utbredt i helt vanlige familier.

– Foreldre syr sporings- og avlyttingsutstyr i barnas klær, skolesekker, leker og kosebamser, sier privatetterforsker Knut Brende til avisen.

Blant annet monterer foreldre utstyr som gjør at de kan lytte til barnas samtaler.

– Skadelig for barna

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er skeptisk til slik overvåking.

– Dette synes jeg veldig lite om. Det er svært viktig at barn skal ha rom de kan gjemme seg i. Kanskje har de en hemmelig kjæreste, eller kanskje vil bruke litt lengre tid hjem fra skolen. Hvis de hele tiden føler at foreldrene vet hvor de er, tror jeg det er veldig skadelig for oppveksten til ungene, sier Thon til NRK.

Han har likevel forståelse for at mange foreldre kan bli urolig for barna sine, og at de har et behov for å ha en viss kontroll.

– Vi har alle kjent på den angsten når barna ikke kommer hjem i tide, eller at vi er usikre på hvor de er. Men vi må likevel tenke over hva det gjør med tilliten til ungene hvis vi skal overvåke dem hele tiden. Jeg tror det er veldig ødeleggende for den tilliten vi skal ha til barna hvis de hele tiden skal overvåkes, sier Thon.

Økt etterspørsel

Frode Olafsen

Daglig leder i Spy Shop Frode Olafsen møter mange foreldre som vil kjøpe produkter som brukes til å overvåke barn.

Hos SpyShop i Oslo har de merket en langt større etterspørsel etter produkter som kan brukes til å overvåke barna den siste tiden.

– Ja, absolutt. Etterspørselen er mye større nå. Mange foreldre vil barnas beste – det kan virke som om kunnskapen om disse produktene har økt samtidig som terskelen for å ta dem i bruk har sunket, sier daglig leder Frode Olafsen.

Hva slags overvåkningsutstyr er det foreldrene kjøper?

– Det går mye i programvare til telefoner og datamaskiner. Foreldre kommer hit for å installere programmer som overvåker hva barna gjør på sosiale medier, hvem de chatter med osv. Mange kjøper også synlige eller skjulte kameraer for å overvåke sitt eget hjem, sier Olafsen.

Går for langt

Thon mener det går for langt når man legger overvåkningsutstyr i kosebamser, og sier alle former for elektronisk kontroll av normale friske unger er en uting.

– Foreldre har alltid vært engstelig for barna sine, men du kan ikke erstatte det å ha gode samtaler og oppdragelse med en eller annen elektronisk dippedutt. Det er et nederlag dersom man erstatter barneoppdragelse med elektronisk overvåkning, sier Thon.

Han synes de butikkene som selger slikt utstyr må tenke på den etiske siden av hva de driver med.

Hos Spy Shop skal de ansatte alltid opplyse om hva loven sier.

– Dersom det ikke er et fastmontert kamera eller det dreier seg om overvåkning i eget hjem, er det lov. Da blir det opp til foreldrene å sette grenser. Dersom det bor flere voksne i huset, eller det er noen som har ditt hjem som arbeidsplass, må de informeres om overvåkingen. Det er for eksempel ikke lov å sette opp et fastmontert kamera som filmer utenfor din egen eiendom, sier Olafsen.

Han synes det er greit å overvåke barna til en viss alder.

– Men akkurat hvor denne grensen går, er ikke alltid like lett å vite. Å overvåke barn i tenårene synes jeg personlig ikke er greit, sier han.

Kaja Hegg

Kaja Hegg i Redd Barna sier barn har rett til et privatliv.

Foto: Maria Elsness / NRK

Alltid en far som har alt

Kaja Hegg er Redd Barnas rådgiver for overgrep på internett. Hun er godt kjent med at foreldre overvåker barn, og sier mange foreldre tenker at overvåking kan være et virkemiddel for å beskytte barn.

– Redd Barna er mye ute og holder samtaler med foreldre om disse temaene. I en gruppe med 30 foreldre er det alltid sånn at en far har kjøpt inn masse utstyr, og at han følger med på hva barnet gjør.

Organisasjonen er opptatt av at opptatt av at barn har rett til beskyttelse mot overvåkning, og rett til et privatliv.

– Men det viktigste dersom man er opptatt av trygghet, er tillit. Tillit og gode relasjoner er det viktigste for at barn skal være trygge. Vi tror ikke at de nye overvåkningsmetodene og bransjen rundt det nødvendigvis skaper så mye trygghet, sier Hegg.

Når det gjelder bruk av overvåkningskameraer på barnerom mener hun det kan forsvares når barn er helt små eller hvis det har et handikap hvor det kan være til hjelp, men ikke dersom det brukes til å overvåkning og spionering.

– Da er det en integritetskrenkelse mot barnet. De har sitt eget rom og har krav på et privatliv. Foreldrene må spørre seg om det handler om deres kontrollbehov fremfor å beskytte barnet, sier Hegg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger