Foreldre fester sammen med russen

Pinlig å ha opphavet på fest? Det syns verken russen eller mange foreldre på Østlandet. Nå er det «foreldrerulling» som gjelder i russetiden.

Det har blitt helt vanlig at russen fester med foreldrene sine i løpet av russetiden. Den såkalte «foreldrerullen» går ut på at foreldre og russ sammen tar en fest i russebussen. Til stor glede for foreldrene.

Foreldrefest: Bli med ombord «Krazy Kanguruh» når russejentene tar med sine foreldre på «foreldrerulling» i Bærum.

På bussen «Krazy Kanguruh» har de 26 russejentene brukt tre år på å samle inn penger og forberede festbussen til russetida.

Utallige sanger har allerede blitt spilt av på høyttaleranlegget og mange timer har blitt danset vekk under de røde og grønne diskolysene i russebussen. Men denne festen er annerledes.

I kveld fester Krazy Kanguruh-russejentene med sine foreldre.

Innblikk i feiringen

Julie Polmar og Vilde Marie Jacobsen vil gi foreldrene en russefest for at de skal få et innblikk i russefeiringen.

– Mamma og pappa har hatt lyst til å være med å rulle kjempelenge. De har gledet seg skikkelig til å være med i kveld, sier Vilde Marie Jacobsen.

– Jeg har et veldig godt forhold til mamma, og det betyr mye for meg at hun ser hvordan jeg har det hver kveld. Hun er jo bekymret, og derfor vil jeg at hun skal vite akkurat hva vi driver med, og det får jeg jo vist nå, sier Julie Polmar.

– Er det ikke flaut å feste sammen med foreldrene?

– Av og til er jeg litt flau over måten de danser og oppfører seg, men sånn har det alltid vært, så det går fint, sier Jacobsen og ler.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Foreldre fester med russen

Runar Strandskogen tok noen forholdsregler før han gikk ombord i bussen. To knalloransje ørepropper stikker halveis ut av ørene. Litt beskyttelse mot den dundrende bassen må til, for selv om musikksjangeren er tilpasset gjestenes smak er ikke lydvolumet det.

Foto: Marit Gjellan / NRK

Nostalgisk glede

Lisbeth Vangsal har for anledningen tatt på røde bukser og en hettegenser med logoen til bussen på.

– Jentene har jobbet lenge med bussen. De har gjort alt selv. Det å lære seg å jobbe i team, er en del av oppveksten, sier den stolte moren.

Hun blir nostalgisk og begeistret når hun hører 80-tallsmusikken strømme ut av høyttalerne.

– Dette er bare helt rått! Moro, moro, moro, roper Vangsal før hun går på dansegulvet.

På et bord sitter tre fedre og forsøker å føre en samtale over musikken som dundrer i bussen.

– Det er et veldig rart konsept, men det er gøy å være med og oppleve hvordan russefeiringa har blitt. Dette er første gang jeg er med på rulling. Sønnen min hadde det ikke da han var russ, forteller Rune Torhaug.

– Bringer det tilbake gamle minner?

-Ja, absolutt, vi foreldrene er jo like gamle og så er det jo gøy å se kona danse, sier Torhaug.

Far Lars Jacobsen er stolt over hva dattera og venninnene har oppnådd.

– Barna har jobbet og betalt dette selv. Jeg tror festen er like mye for at de skal få anledning til å vise oss hva de har gjort med konseptet, sier Jacobsen.

Mer og mer vanlig

I en times tid danser mødrene og fedrene med russen mens «Krazy Kanguruh» ruller rundt i Bærum kommune. Men de er langt i fra de eneste foreldrene som danser i en russbuss denne våren.

Andreas, Barreth, russepresident i Oslo og Akershus, forteller at «foreldrerulling» blir stadig vanligere blant russen.

– Det har blitt utrolig vanlig for de aller fleste bussene å ta med seg foreldrene på tur. Det er faktisk noe av det første foreldrene spør om også.

– Man må oppleve stemningen i en russebuss full av lys og lyd for å virkelig skjønne hvordan russetiden er, sier Barreth.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger