Forbrukerrådet: – Advarslene er gjort til skamme

Kritikerne mente norske nettbutikker ville tape stort på at regjeringen hevet grensen for tollfri handel i utenlandske nettbutikker. Det skjedde ikke, viser nye tall.

En kvinne ser på tilbudene på nettportalen brands4friends. Sitter foran PC.

HANDLER MINDRE: Regjeringen satte opp den momsfrie grensen for utenlandshandel på nett. Foreløpig resultat er at nordmenn handler mindre fra utlandet enn før.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

– Virkes advarsler er gjort til skamme. De mente dette ville være kroken på døren for norsk netthandel. Nå viser tallene noe helt annet, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

GJORT TIL SKAMME: De dystre spådommene slo ikke til, mener Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Foto: Camilla Veka/NRK

I 2014 hevet regjeringen grensen for hvor mye du kan handle fra utlandet på nett fra 200 til 350 kroner inkludert frakt. NHO, Virke og LO protesterte kraftig og mente det ville føre til økt handel fra utlandet og utkonkurrere norske nettbutikker.

Nye tall fra Virke viser at det motsatte har skjedd. Netthandelen fra utlandet har ikke økt, men sunket jevnt og trutt, fra 21 til 14 prosent av den totale netthandelen.

– Bare et tidsspørsmål

Forbrukerområdet var en av dem som var positive til å heve beløpsgrensen for netthandel.

– Tallene viser at den nye netthandelsgrensen har fungert helt fint. Dette vinner forbrukeren på, sier Flesland.

Harald Andersen

STÅR PÅ SITT: Direktør Harald Andersen i Virke.

Foto: Virke

Direktør Harald Andersen i Virke mener likevel det bare er et tidsspørsmål før spådommene deres vil slå til.

– Dette henger sammen med det sterke fallet i kronekursen, som gjør at det blir dyrere å handle i utenlandske nettbutikker. Det tar tid før prisnivået i norske nettbutikker øker tilsvarende, sier Andersen.

Én av tre varer fra utlandet

Virke tror handelen i utenlandske nettbutikker vil ta seg opp igjen når norske nettbutikker etterhvert begynner å ta betalt for valutaforskjellen.

– Vi mener fortsatt at netthandelgrensen har stor effekt. Én av tre varer vi kjøper på nett, kjøper vi fra utlandet. Størsteparten av det vi handler koster under 350 kroner, sier Andersen.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet kan være med på at valutakursen kan være en del av forklaringen.

– Men det vil jo også påvrike den norske netthandelen, for lite av det som selges i Norge er produsert her. Foreløpig er det ingenting som bekrefter Virkes spådom om at utenlandshandelen vil ta seg kraftig opp.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger