Forbrukerrådet mener folk har rett på gebyr-svar

Forbrukerrådet avdekket først store prisforskjeller på gebyrene på byggesaker i kommunene. Nå mener de at kommunene ikke kan forklare sine egne priser.

Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet

BYGGESAKSGEBYR: Anne Kristin Vie, fagdirektør i forbrukerrådet, er kritisk til at mange kommuner ikke har dokumenter hvordan de beregner byggesaksgebyr som innbyggerne må betale.

Foto: NRK

Gebyrene på byggesaker i kommunen varierer fra 0,- til 60.708,-. Det avdekket Forbrukerrådet tidligere i høst. Gebyret skal ikke være på mer enn det kommunen bruker på å behandle søknaden.

– Det er altfor vanskelig å finne informasjon om hva du betaler for når du søker om å bygge en garasje eller et hus, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet.

De har tatt kontakt med de 30 kommunene med høyest gebyr, og mener at de ikke har fått gode svar på hva som fører til så høye priser og store prisforskjeller.

– Svar fra kun tre kommuner

– Vi fikk svar fra kun tre kommuner, og så fant vi selv informasjonen på hjemmesiden til ytterligere ti kommuner, sier Vie.

– Det betyr at de fleste av disse 30 kommunene ikke har informasjonen tilgjengelig, eller så er de ikke villige til å dele det med innbyggerne sine. Det synes jeg er utrolig dårlig, sier hun.

Informasjonen Forbrukerrådet har etterspurt er en såkalt selvkostkalkyle, som er et regnestykke for hva kommunene tar seg betalt for når de krever inn gebyr. Vie sier at dette er noe kommunene egentlig skal legge fram hvert år.

– Når vi hverken finner det på hjemmesidene eller får svar når vi henvender oss til kommunene, lurer vi på om disse kalkylene lages i det hele tatt, sier hun.

– Fem ganger så dyrt med garasje i Frogn

Forbrukerrådet har sett på hvor mye det koster når man skal bygge en garasje i Akershus fylke. Frogn kommune har ifølge undersøkelsen et fem ganger så dyrt gebyr som Fet kommune.

– Det er fem ganger så dyrt å sette opp en garasje på 50 m² i Frogn enn i Fet kommune, da undrer man seg litt, sier hun.

Ordfører i Frogn kommune mener forklaringen er at de har høyere gebyr på garasjer, men billigere gebyr på andre byggesaker.

– Det kan virke noe uforståelig, men vi ser på den totale gebyrbelastningen for byggesaker. I Frogn koster mye for å sette opp garasjer, men det er billig å sette opp en vanlig bolig, sier ordfører Odd Haktor Slåke (H).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger