Hopp til innhold

Forbrukerombudet: Anoraks Facebook-stunt innenfor markedsføringsloven

Forbrukerombudet vil ikke kritisere Noas for brudd på markedsføringsloven. – De er en veldedig organisasjon, og da gjelder ikke reglene for reklame.

Joners Facebook-post

Kristoffer Joner startet mandag en kampanje på sin Facebook-side til inntekt for Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

Foto: Skermdump

Bente Øverli

Fungerende forbrukerombud Bente Øverli sier reglene for reklame ikke gjelder når det dreier seg om en veldedig organisasjon.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun, Foto: Bjørn-Eivind Årtun

Tirsdag kunne NRK fortelle at det er reklamebyrået Anorak som står bak Kristoffer Joners stunt på Facebook. På sin egen konto kritiserer han innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, og oppfordrer folk til å donere penger til Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

Innlegget er ikke merket som reklame, og flere givere skriver på Noas' Facebook-sider at de føler seg lurt.

– Jeg skjønner jo hvis folk føler seg lurt. Der man trodde det var et engasjement fra en enkeltperson, så viser det seg at det er en reklamekampanje, uttalte Listhaug til NRK tidligere i dag.

Veldedig organisasjon

Enkelte privatpersoner har tatt kontakt med Forbrukerombudet, men fungerende forbrukerombud Bente Øverli sier de fleste som har tatt kontakt, er journalister og bransjefolk som lurer på om det er begått brudd i markedsføringsloven.

– Vi har fått noen henvendelser fra forbrukere om det, men det har nok vært mest interesse fra bransjen selv eller media.

Som DN tidligere i dag omtalte, faller Facebook-innlegget helt utenom markedsføringsloven.

– Når det er en innsamlingsaksjon for en veldedig organisasjon, og de ikke skal selge noe, gjelder ikke reglene for reklame i markedsføringsloven, sier Øverli til NRK.

Forbrukerombudet sier de ikke kommer til å ta stilling til klager fra publikum.

– De har ikke brutt regler som vi fører tilsyn med, så vi kommer ikke til å forfølge denne saken videre.

Kreativt Forum: Ikke reklame

Reklamebyrået Anorak er medlem av bransjeorganisasjonen Kreativt Forum. På deres nettsider har de lagt ut bransjens Vær Varsom-regler. I plakatens etiske regler heter det at reklamen ikke skal være villedende.

Men daglig leder Benedikte Løvdal vil ikke gå med på at Anorak har brutt med bransjens grunnprinsipper. Hun definerer ikke stuntet som reklame.

– Vær varsom-plakaten bygger på markedsføringsloven og gjelder reklame. Denne saken gjelder en innsamlingsaksjon til en ideell organisasjon som pr. definisjon ikke er reklame.

Ingen lurt

Tidligere i dag sa generalsekretær i Noas Ann-Magrit Austenå, at ingen trenger å føle seg lurt selv om reklamebyrået Anorak står bak Joners Facebook-oppdatering om Listhaug.

– Det er ikke noe angrep på en minister. Det er en kritikk av hvordan makt utøves, og hvordan en statsråd som har veldig stor makt snakker om andre mennesker og skaper frykt rundt andre mennesker, sa Austenå.

Torgeir Vierdal, leder i reklamebyrået Anorak, sendte tirsdag ettermiddag ut en pressemelding der han forklarte at han og Kristoffer Joner er venner.

– Gjennom samtaler oss imellom ble Kristoffer mer og mer engasjert i saken og ønsket å involvere seg. Min og Anoraks oppgave har vært å veilede Kristoffer slik at dialogen mellom Noas og Kristoffer er åpen, tydelig og ærlig, skriver han.

Tirsdag formiddag hadde Anorak og Joner samlet inn over 3 millioner kroner til Noas.

AKTUELT NÅ