NRK Meny
Normal

– Sikkerheten settes på prøve i 2015

Både generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, og Statsminister Erna Solberg tror 2015 byr på tøffe sikkerhetspolitiske utfordringer.

Erna Solberg og Jens Stoltenberg
Foto: NRK

– Jeg er redd vi får et år som bygger videre på et år vi så i 2014. I Øst ble militærmakt brukt til å endre landegrenser og land ble annektert for første gang siden andre verdenskrig. Og i Irak og Syria kom usikkerheten mye nærmere opp mot Tyrkia og NATOs grenser. Så vi er forberedt på at 2015 blir året vi blir satt på prøve, sier Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO.

Må reagere mot Russland

Stoltenberg beskriver 2014 som et dystert år for internasjonal fred og sikkerhet. Han tror NATO-landene vil møte store utfordringer i året som kommer, men er ikke direkte bekymret for sikkerheten til hvert medlemsland.

– Men jeg er dypt bekymret for situasjonen i Syria, Irak og Ukraina. Der er det mennesker som lider, det foreligger stor usikkerhet og vi forventer at det vil ta lang tid før det blir normale forhold, både i sør og i øst, sier Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg sier Norge tradisjonelt sett har et godt forhold til Russland, men at vi nå må fortsette å reagere etter situasjonene vi har sett i år.

– Annekteringen av Krim har vært helt i strid med folkeretten og den russiske støtten til opprørerne øst i Ukraina er helt uakseptabel. Nå må Russland følge våpenhvileavtalen for å roe ned konflikten i Ukraina, sier Solberg, selv om våpenhvileavtalen til nå ikke har blitt respektert.

Hun er også klar over at Norske interesser kan fortsette å svekkes i takt med reaksjonene mot Russland.

– Det er selvfølgelig deler av Norge som rammes av mottiltakene som Russland har innført, blant annet fiskeri-, energi- og finansnæringen. Og med et uforutsigbart Russland, som for tiden har en svært nasjonalistisk doktrine, så er det klart at dette skaper problemer for Norge.

– Men det er viktig at ethvert land skal selv få bestemme sin egen utvikling og fremtid. Så når et naboland bremser eller prøver å definere en annen stat, så er det noe vi ikke kan akseptere. Og som et lite land må vi faktisk verne om denne verdien, sier Solberg.

– Må øke forsvarsbudsjettene

Alle NATOs 28 medlemsland er på en eller annen måte involvert i den amerikanskledede koalisjonen mot opprørsgruppen IS. Irak har også bedt NATO om bistand til å bygge forsvarsevnen mot IS.

– Og det er vi villige til å gjøre. Slik at vi nå har møtt den irakiske regjeringen, slik at vi kan hjelpe dem med å ta vare på seg selv. I lengden er vi best tjent med at land kan ta vare på egen sikkerhet selv, mener Stoltenberg.

Viktige mål som ble satt på NATO-toppmøtet i Wales i september er at forsvarsbevilgningene i alliansens medlemsland øker. Men alliansen sliter fortsatt med å overtale medlemslandene til å investere mer i forsvar.

– Etter den kalde krigen bygget ned medlemslandene ned forsvaret sitt, fordi det var mindre fare for krig og konflikt. Det var både naturlig og riktig å bruke mindre penger på forsvar. Deretter kom finanskrisen, som gjorde at mange land måtte kutte i sine budsjetter, forteller Stoltenberg.

– Nå må vi snu denne utviklingen, og investere mer i militært forsvar. Særlig når vi ser til Ukraina og i Irak og Syria, sier Stoltenberg.

Ny spydspiss-styrke

Jens Stoltenberg tok over vervet som generalsekretær i NATO 1. oktober i fjor. Han trekker fram spesielt tre mål han ønsker å gjennomføre som generalsekretær i NATO.

– Først vil jeg styrke vår militære evne til å forsvare alle medlemsland. For det andre styrke samarbeidet med våre partnere i øst og i sør for å bidra til fredelig utvikling. Og for det tredje ivareta det tette båndet til USA, som er helt avgjørende for NATO, sier Stoltenberg.

I tillegg er forsvarsalliansen i ferd med å få på plass en midlertidig spydspiss-styrke, der blant annet Norge vil bli en viktig aktør.

– Det skal være en styrke som kan utplasseres i løpet av få dager, både for å håndtere trusler i øst og i sør. Per i dag har vi ikke nok styrker som kan utplasseres raskt, og som kan sikre den avskrekkelsen NATO skal gjøre, slik at ingen vil tørre å utfordre vår evne til å forsvare oss, forteller Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger