Folket vil ha svenske jagerfly

Det er et klart flertall i folket for svenske jagerfly, viser en fersk meningsmåling.

Jas Gripen. Arkivbilde
Foto: Saab Aerosystems / AFP

Et klart flertall blant dem som har bestemt seg for hvilket jagerfly Norge bør kjøpe vil ha det svenske Jas Gripen. Det viser en meningsmåling Norstat har gjort for NRK.

Bjørn Jacobsen

Bjørn Jacobsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Regjeringspartiet SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen er godt fornøyd med målingen.

- Det er jo fint at så mange støtter SVs opprinnelige syn. Så får vi se om dette holder seg i den anbudsprosessen som nå går på siste verset, om de faglige rådene også går den veien, sier Jacobsen.

- Kan velge fritt

Joint Strike Fighter

18 prosent vil ha amerikanske Joint Strike Fighter.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Norstats kampflymåling gjort for NRK viser altså at et klart flertall av nordmenn som har bestemt seg i spørsmålet om Norge bør kjøpe svenske eller amerikanske jagerfly, går for det svenske Jas Gripen.

37 prosent av de spurte mener Norge bør kjøpe svenske fly, mens 18 prosent mener den norske regjeringen bør satse på Joint Strike Fighter, produsert av amerikanske Lockheed Martin.

Men nesten halvparten av de spurte, 45 prosent, svarer at de ikke har noen mening om saken. Det tolker Jacobsen på denne måten:

- Det sikkerhetspolitiske, det er ingen som frykter for noe. Vi kan velge fly friere enn vi noensinne har kunnet, sier Jacobsen.

Erna Solberg

Erna Solberg.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Jevnt blant Høyre-velgere

NRKs kampflymåling fra Norstat viser også at det blant Høyres velgere er helt jevnt mellom de to jagerflyalternativene, mens det er klart flertall for det svenske Jas Gripen blant velgerne i alle de andre partiene.

Kampflykjøpet avgjøres ikke av meningsmålinger, slår Høyres leder Erna Solberg fast.

- Dette skal ikke avgjøres av meningsmålinger, dette skal avgjøres av hva som er det teknisk beste flyet, sier Solberg til NRK.

Nordmenns holdning til jagerflykjøp
Foto: Grafikk: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger