Hopp til innhold

Folkehelseinstituttet: Smitten vil nå Norge

En av landets ledende eksperter på smittevern mener virusutbruddet i Kina vil spre seg til hele verden. Folkehelseinstituttet mener det er usannsynlig at smittetiltakene som er satt i gang vil virke.

Mann i beskyttelsesutstyr tar temperaturen på en reisende i Beijing i Kina, søndag

VIL IKKE VIRKE: Folkehelseinstituttet mener det er økende sannsynlig at smitteverntiltakene kommer ikke til å virke. Viruset vil føre til en pandemi, er konklusjonen.

Foto: Mark Schiefelbein / AP/NTB scanpix

Målet for overlege i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland er at belastningen på det norske helsevesenet blir akseptabelt. Han foreslår derfor en rekke tiltak som kan forsinke spredningen av det nye viruset i Norge.

– Tiltakene kan forskyve epidemien til etter influensasesongen og flate ut epidemikurven slik at belastningen på helsetjenesten fordeles over lengre tid, sier Aavitsland. Dette er også noe han skriver i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Preben Aavitsland

VIL NÅ HELE VERDEN: Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet har studert hvordan pandemier blir til, og han er sikker i sin sak at det nå kommer en ny.

Folkehelseinstituttet har samtidig kommet med en risikovurdering i forbindelse med smitten. I dokumentet «Risikovurdering av og respons på 2019-nCoV-infeksjon i Norge», beskriver de en situasjon der smitten vil være i hele befolkningen.

De vurderer også en mulighet for at tiltakene i Kina og internasjonalt fungerer, og at en pandemi på den måten blir unngått.

– Dette virker stadig mer usannsynlig, skriver Folkehelseinstituttet.

Stoppe de første

– Smitten vil komme hit. Først enkelttilfeller som vi klarer å stoppe spredning fra, men etter hvert blir det innenlands spredning, fortsetter Aavitsland.

Folkehelseinstituttet mener det er avgjørende for situasjonen i Norge i de nærmeste ukene at eventuelle importerte tilfeller blir fanget opp og håndterte slik at det ikke skjer videre smitte fra dem.

Aavitsland mener det er legene som kommer til å spille en nøkkelrolle i tiden som kommer.

– Det viktigste tiltaket er å oppdage mulige tilfeller tidlig, teste dem og isolere dem hjemme eller i sykehus, sier Aavitsland.

Tror vaksinen tar for lang tid

Det ble for en liten uke siden kjent at vaksinealliansen The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi), som har hovedsete i Oslo, har begynt å utvikle en vaksine mot det nye coronaviruset.

Om alt går etter planen antar Cepi at vaksinen kan være klar mot sommeren.

Are Stuwitz Berger også overlege ved Folkehelseinstituttet. Han er redd for at vaksineutviklingen vil kunne ta for lang tid for å bedre smitteutviklingen.

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstiuttet.

FOR LANG TID: Overlege ved Folkehelseinstituttet Are S. Berg tror at utviklingen av en coronavaksine vil kunne ta for lang tid for å begrense utbruddet i Kina.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Det er nå flere initiativer på gang i verden for å utvikle en vaksine mot det nye viruset, og WHO har startet en prosess for å utvikle egnede kandidater. Men veien er lang, og sannsynligheten for at dette vil kunne begrense det store utbruddet som er i Kina er nok lite sannsynlig, sier Berg til NRK.

Overlegen påpeker også at viruset kan ha kommet for å bli.

– Vi vet ennå ikke om det vil forsvinne, og ikke hvordan utbruddet vil være. Men det kan hende at det varer ganske lenge, og det er derfor en mulighet for at dette blir en del av de virusene vi må regne med å være omgitt av, sier Berg.

Alle må bidra

Aavitsland og de andre i Folkehelseinstituttet peker også på hva befolkningen kan gjøre for å redusere hastigheten i spredningen.

Coronavirus

VIRUS: Slik ser coronaviruset ut.

Foto: Wikimedia commons

– Befolkningen for øvrig kan bidra med god håndhygiene. Tiltak for å redusere kontakthyppigheten i befolkningen er ressurskrevende, har usikker effekt og er derfor ikke en del av strategien i Norge. Det anbefales ikke å stenge skoler, arbeidsplasser, kollektivtrafikk eller andre steder der folk samles, skriver Aavitsland i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

AKTUELT NÅ