Hopp til innhold

Folk vender tilbake til Oslos gater

To døgn etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo og massakren på Utøya begynner folk å vende tilbake til gatene.

Norges hovestad var mange steder en spøkelsesby i timene etter terroranslaget fredag ettermiddag .

Politiet oppfordret fredag folk til å holde seg inne, en oppfordring som ble fulgt av mange.

Lørdag opplyste Politiet om at det igjen er trygt å vende tilbake til Oslos gater, og søndag var det flere steder tilnærmet normal aktivitet i Oslo sentrum.

På en pressekonferanse med fungerende Sveinung Sponheim og stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo Politidistriktat opplyste politiet om at de sperrede områdene vil bli åpnet når det er «nødvendig sikkerhet i området».

– Det jobbes aktivt med å utrede skader. Når det er nødvendig sikkerhet rundt områdene ved Regjerinskvartalet, vil det bli frigitt for publikum. For øvrig er det slik at politiet vil være tilstede i synlige og ikke synlige tiltak i dagliglivet framover, opplyser politiet.

Fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo sier at det fortsatt letes etter et ukjent antall savnede i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet.

Det skal være snakk om en eller to savnede.

Fortsatt avsperret

Området rundt regjeringskvartalet er fortsatt sperret av i flere kvartaler, men aktiviteten i nærliggende områder har begynt å ta seg opp søndag ettermiddag.

I Karl Johans gate, som nærmest var ryddet for mennesker fredag kveld, var det søndag igjen betydelig aktivitet.

Regjeringskvartalet

Statsminister Jens Stoltenberg tar i mot Kongeparet for befaring på Regjeringskvartalet og høyblokka som ble blåst i filler av bombeangrepet fredag ettermiddag.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Mange har lagt ned blomster i Norges hovedgate, og andre nærliggende gater for å minnes de savnede, omkomne og skadede etter angrepene.

Også ved Grensen har det blitt lagt ned blomster, like ved Akersgata, som fortsatt avsperret.

Men livet vender også tilbake til det normale, og flere steder har aktiviteten på kafeer og restauranter begynt å ta seg opp.

De ansatte i VG skal også ha fått tillatelse til å komme på jobb i VG-bygget i Akersgata.

Lørdag ble det meldt at alle departementene i Regjeringen vil være i drift igjen mandag, tross bombeangrepet.

Statsbygg har i helgen funnet alternative kontorløsninger for departementene.

Statsbygg har likevel ikke fått oversikt over skadeomfanget etter bombeangrepet og vet derfor ikke om det kan bli nødvendig å rive enkelte bygg.

– Vi har fortsatt ikke fått tilgang til de avsperrede områdene, men vi har fått indikasjoner fra politiet om at det kan skje snart, sier informasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh, til NTB.

Minnesgudstjeneste i Oslo Domkirke

Noe av aktiviteten i Oslo sentrum skyldtes minnesgudstjenesten i Oslo Domkirke søndag ettermiddag.

Dette ble en svært sterk markering for de døde, savnede og sårede etter fredagens terrorangrep.

På første rad i gudstjenesten satt Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Dag Terje Andersen og AUF-leder Eskil Pedersen, ifølge NTB.

Kirken var fylt med statsråder og det øvrige politiske Norge og diplomater.

Hundrevis av mennesker fikk ikke plass, men ble stående ute på den blomster- og lysdekkede plassen utenfor Domkirken.

Flere samlet seg foran blomsterhavet utenfor kirken etter messen. En kø av folk som ville legge ned blomster og lys gikk helt bort til Karl Johans gate.

– Det var veldig fint, verdig, sa Martin Henriksen, tidligere AUF-leder, til NTB om messen.

Mandag klokka 12 skal det holdes ett minutts nasjonal stillhet etter terrorangrepene på Utøya og Regjeringskvartalet, opplyser Statsministerens kontor.

Til sammen har totalt 93 mennesker mistet livet etter terroangrepene. Poltiet har ennå ikke avsluttet søket etter savnede.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger