NRK Meny
Normal

Folk flest er blitt mer bekymret for boligprisfall

I september trodde over halvparten av oss at boligprisene ikke kom til å falle de neste fem årene. Nå er kun 35 prosent like optimistiske. Det viser en ny spørreundersøkelse fra Finans Norge.

Boligpriser

Flere enn tidligere er skeptisk til boligprisutviklingen i årene som kommer.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– Det er et markert fall, noe som betyr at man anser situasjonen i boligmarkedet som noe mer risikabel. Forbrukerne er litt mer forsiktig, og det tar vi som et godt tegn, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge

Foto: Linda Reinholdtsen

En ny spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for Finans Norge viser at folk ser større risiko for boligprisfall nå enn for et halvt år siden.

Da lå prisen på ett fat nordsjøolje fortsatt over 100 dollar. Siden har både oljeprisen og forventningene til norsk økonomi falt kraftig.

– Strekker seg for langt i budkampen

I september trodde over halvparten at boligprisene ikke kom til å falle de neste fem årene. Nå har denne andelen sunket til 35 prosent.

Kreutzer mener at de fallende forventningene til boligprisutviklingen er et sunnhetstegn.

– Hvis folk tror at boligprisene skal stige mye, så har de en tendens til å strekke seg for langt, og kanskje for langt i budkampen om akkurat den leiligheten eller boligen de har lyst på, sier lederen for Finans Norge.

Eiendomsmeglerne: – For høye priser

I forrige uke var selv eiendomsmeglerne ute med sin bekymring over det de kalte ufornuftig prisvekst i pressområdene.

– I Oslo og Bergen vil jeg si det ja, når vi ser at åtte av ti boliger går langt over, ofte flere hundre tusen kroner over verditakst, så vil jeg si at prisene er for høye, definitivt, sa sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving til NRK.

Folks forventninger til hva som vil skje i framtida sier noe om hvordan boligkjøpere faktisk vil oppføre seg fremover, mener Kreutzer i Finans Norge.

– Nå sier folk at de tror at det er større fare for fall i boligprisene og mindre prisvekst fremover. Det vil endre hvordan boligkjøpere opptrer i budkampen, og det vil bidra til å dempe boligprisveksten. Det er all grunn til å stole på disse tallene, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger