Nesten to måneder har gått siden regjeringas forslag til statsbudsjettet for 2013 ble lagt fram i Stortinget.
- Les også:
Siden har det vært debatter og høringer i Stortingets ulike komiteer, der en rekke interessegrupper har prøvd å få regjeringa til å endre sine prioriteringer.
Men endringene har så langt ikke vært særlig store. Av et budsjett på 1065 milliarder kroner er kun 30 millioner flyttet på foreløpig.
BORTKASTET: Ketil Solvik-Olsen mener tirsdagens debatt om finanskomiteens instilling er bortkastet.
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix– Et demokratisk problem
Ifølge Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, viser dette at dagens finansdebatt i Stortinget er bortkastet.
– Man flytter på 0,002 prosent – da har ikke Stortinget en veldig sentral rolle i norsk politikk og norsk budsjettdebatt, sier han til NRK.
Han forstår at en flertallsregjering får flertall for sine syn. Likevel er han kritisk til det han opplever som en manglende fleksibilitet. Frp-politikeren går så langt som å kalle det et demokratisk problem.
– Stortinget har blitt et ekspedisjonskontor for regjeringa, det blir dermed mindre interessant for folk å komme på Stortinget for og delta i debatter og høringer, sier Solvik-Olsen.
Mener det er urimelig å kreve store endringer
Men kritikken preller av på lederen i finanskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen.
Artikkelen fortsetter under bildet:
SMIL: Torgeir Micaelsen, leder i finanskomiteen og finansminister Sigbjørn Johnsen smilte bredt før finansdebatten om stats- og nasjonalbudsjettet for 2013 i Stortinget i Oslo tirsdag.
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpixDa han startet dagens debatt i Stortinget, der finanskomiteen legger fram sin innstilling om statsbudsjettet neste år, tok han et oppgjør med dem som anklager regjeringa for å mangle respekt for Stortinget.
– Det er noen som sier at vi ikke lytter til det som blir sagt og hva folk mener om budsjettforslaget, og det stemmer ikke. Vi tar det på aller største alvor.
Samtidig legger han ikke skjul på at de som forventer seg de store endringene i budsjettet, kommer til å bli skuffet.
– Det er ikke rimelig å si at man nå skal ha store endringer, etter at vi har jobbet såpass lenge med budsjettforslaget, og har flertall for en politikk.
Som eksempler på endringer regjeringa har gjort i budsjettet, nevner Micaelsen at et planlagt kutt i behandlingsreiser til utlandet trekkes tilbake, og at sjømannskirka får mer penger til å styrke sitt arbeid med barn i utlandet.
– Og aktivitetsstøtten til ulike forsvarsrelaterte organisasjoner skal styrkes, sier han.
Krangler om ansvarliget
Selv om Solvik-Olsen har liten tro på at dagens debatt kan føre til store endringer i budsjettet, deltar han med full styrke i ordskiftet i stortingssalen.
Han beskylder blant annet Arbeiderpartiet for å gi et feilaktig bilde av at det kun er dem som kan føre en ansvarlig, økonomisk politikk.
– Men når vi utfordrer regjeringa på detaljene, så ser vi at det er mye som er svært uansvarlig, sier han og trekker fram at Norge gir billige lån til utlandet, samtidig som man tar opp dyre lån fra utlandet for å finansiere bygging av bomveier.
Torgeir Micaelsen avviser at dette er dårlig politikk, og hevder at krikken fra Frp viser at partiet ikke har forstått handlingsregelen.
– Grunnen til at vi låner ut penger til andre land, er ikke fordi vi synes det er mer fornuftig enn å bygge veier, det er rett og slett fordi vi har bestemt at hvis vi bruker for mye penger i norsk økonomi, så går det over styr og vi setter renter og arbeidsplasser i fare, svarer han.