NRK Meny
Normal

Føler seg utrygg - ber om hjelp til å komme seg hjem

Den norske journalisten Øystein Windstad, som ble slått helseløs på grensa til Tsjetsjenia, ber om hjelp fra norske myndigheter til å komme seg ut av landet.

Norsk journalist ble angrepet

TRODDE HAN SKULLE DØ: Journalist Øystein Windstad trodde det var hans siste time da han ble angrepet av flere menn med trestokker. Han unnslapp like før bussen han kjørte i eksploderte.

Foto: Øystein Windstad / Ap/NY Tid

– Øystein ber om hjelp til å bli evakuert. Han er redd for området, skriver redaktør Truls Lie i magasinet Ny Tid i en SMS til NRK.

Øystein Windstad var i går kveld på vei over grensa mellom Tsjetsenia og Ingusjetia sammen med et reisefølge da flere biler med 20 maskerte menn plutselig dukket opp.

De banket Windstad med trestokker så tennene føk. Winstad klarte å rømme ut gjennom vinduet, og ligger nå på sykehus med gips på beia og flere sting.

Ønsker å komme seg ut av området

Der føler han seg ikke trygg.

– Den norske ambassaden er nå i kontakt med sykehuset. Nå gjelder det å få ham hjem til Norge. Han ønsker å komme seg ut av området, hvem vet hvor trygt det er i Ingusjetia, sier Lie.

Windstads kone, Wojoud Mejalli, skriver på sin Facebook-side at han har tatt kontakt med henne og mener han er i fare.

– Han tok kontakt med meg for to timer siden, sier Mejalli.

Windstad var sammen med fire andre journalister da angrepet skjedde. De fem journalistene var på reportasjetur sammen med russiske menneskerettsaktivister.

Journalistene var på vei til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj der de skulle møte ofre for brudd på menneskerettighetene og familiemedlemmer til bortførte mennesker.

Kan fraktes via Moskva

Etter planen skulle Windstad følge opp en sak om to tsjetsjenere som ble sendt ut av Norge til Russland. Derfra ble de sendt tilbake til Tsjetsjenia, der de ble torturert og drept, ifølge Helsingforskomiteen.

Ministerråd Olav Nils Thue ved Den norske ambassaden i Moskva sa til NRK i går at det ikke er bestemt om noen fra ambassaden vil reise til Ingusjetia.

– Mest aktuelt er det nok at vi prøver å få Windstad tilbake til Norge via Moskva så raskt som det er mulig, sier Thue.

  • Les mer:
    Ny Tid redaktør Truls Lie sier at angrepet på journalisten Øystein Windstad er sjokkerende
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger