Hopp til innhold

Føler seg sviktet

Tidligere Afghanistan-soldater mener Forsvaret svikter dem etter tjenesten.

Norske og finske soldater på øvelse i Maimana
Foto: SCANPIX

23 år gamle Jone Solberg Vik var soldat i Afghanistan for tre år siden, og kjenner flere medsoldater som har fått psykiske problemer i ettertid.

Han mener Forsvarets håndtering av de psykiske ettereaksjonene har vært for dårlig.

Forstår dem

- De norske ISAF-soldatene som har vært i kamp de siste par ukene sier at de ikke har fått reaksjoner i etterkant, selv om de har  drept og såret Taliban-soldater. Jeg kan sette meg inn i deres situasjon. Dersom vi hadde vært i kamp i Kabul og drept eller såret noen, hadde vi kanskje ikke fått sterke reaksjoner der nede, sier Solberg Vik.

Han tror reaksjonene kommer seinere.

Reagerer nå du kommer hjem

- Det skjer når du kommer hjem og "lander". I Afghanistan er situasjonen spent og stresset og du får ikke den samme tiden til å reflektere. Det gjør du når du kommer hjem, sier han.

Det er snart tre år siden Jone Solberg Vik selv kom hjem og mener Forsvaret ikke har holdt løftet sitt om at oppfølgingen etterpå skulle bli bedre enn den Libanon-veteranene fikk.

Bra under veis

- Oppfølgingen under veis var veldig bra. Mens vi var i Afghanistan kom eksperter fra Forsvaret ned og snakket med oss om hendelser vi syns var verdt å snakke om. Det skjedde også med en gang vi kom hjem, men etterpå har verken medsoldater jeg har hatt kontakt med, eller jeg selv fått en eneste telefon fra Forsvaret med spørsmål om hvordan vi har det. Flere av dem jeg tjenestegjorde sammen med i Afghanistan har fått problemer, sier Solberg Vik.

- Det koster vel ikke så mye å ta en telefon for å høre om det går bra. Der har Forsvaret en jobb å gjøre, mener ekssoldaten. 

AKTUELT NÅ