Hopp til innhold

Karoline fødte på soveromsgulvet

Hvert år føder rundt 500 kvinner før de rekker frem til sykehuset. Mange nøler med å kontakte sykehuset hvis de først har blitt avvist.

Karoline Steenbuch Lied

Karoline Steenbuch Lied ble mor til lille Therese for snart to år siden. Fødselen gikk unna i rekordfart.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Det var juli 2010, og Karoline Steenbuch Lied hadde holdt løftet til mannen sin: Hun fødte ikke mens det var finale i fotball-VM. Morgenen etter kjente hun at noe var på gang.

– Jeg sov litt urolig, men jeg tenkte ikke at vi måtte ringe sykehuset. Jeg trodde det bare kynnere. Men plutselig fikk jeg en kjemperie, forteller småbarnsmoren til NRK.

Mens mannen snakket med en jordmor, fikk Karoline den første pressria. Da var det for sent å dra til sykehuset. Nå måtte mannen ta kommandoen, forteller Lied.

– Mens jeg sto på knærne på gulvet, løftet jeg på nattkjolen for å se hva som skjedde. Jeg så at det var noe mellom beina. Så skjønte jeg at det faktisk var et hode.

– Fødsel i fart går bra

Britt Ingjerd Nesheim

Professor Britt Ingjerd Nesheim står bak undersøkelsen.

Foto: Christine Svendsen / NRK

En undersøkelse den regionale perinatalkomiteen (som blant annet forsker på fødsler og sørger for retningslinjer, journ. anm.) i Helse Sør-Øst har gjennomført, viser at fødsel i fart som regel går bra.

Men 12 prosent av kvinnene i undersøkelsen svarte at de følte seg avvist da de ringte sykehuset for å si at fødselen var i gang. Det gjorde at de ble redd for å ta kontakt på nytt, sier Britt Ingjerd Nesheim, som står bak undersøkelsen.

Vet du om en fødselshistorie utenom det vanlige? Tips NRK her!

– For noen var det slik at hadde de blitt bremset en gang, så nølte de veldig med å henvende seg igjen. Det var grunnen til at de ikke kom frem i tide. Skal jeg gi et råd så er det å ikke være så beskjedne. Man må stå på, sier Nesheim.

Hun sier man må leve med at jordmødrene ikke treffer hver gang.

– Man kan ikke ha alle kvinner inn på sykehuset. Det er det ikke plass til. Jordmødrene gjør så godt de kan. I de aller fleste tilfeller gjør de korrekte vurderinger, men noen ganger gjør de feil.

Ett barn døde

Av de 265 fødslene i Helse Sør-Øst som ble analysert i 2009 og 2010, døde ett barn fordi kvinnen ikke rakk frem til sykehuset. To andre barn ble født i seteleie, men begge overlevde.

– Hovedårsaken til at kvinnene ikke rekker frem er at fødslene går så fort. Det kan også ha vært at kvinnene ikke har forstått at de har vært i fødsel. Noen har tenkt at de har hatt veldig god tid, og ventet til mannen kom hjem eller ventet på barnevakt, og så har det plutselig gått veldig fort, forklarer Nesheim.

– Hva er ulempen med å ikke rekke frem?

– At det ikke er kvalifisert personale tilstede hvis man skulle trenge det. Men når fødslene går veldig fort, så kommer jo ofte ungene veldig lett ut. Hovedsaken for den som opplever en slik fødsel er jo at man må plukke opp babyen, ta vare på den, sørge for å holde den varm, pakke den inn og legge den på mammas bryst.

Fikk applaus

Karoline Steenbuch Lied fødte på seks minutter. Ambulansen kom frem først etter at Therese var kommet til verden. Den nybakte moren måtte selv stå opp, bære jenta ned trappa og inn i ambulansen.

– Sånn i ettertid unner jeg nesten alle å oppleve noe sånt. Det var en fantastisk opplevelse. Da vi kom inn på sykehuset med ambulansepersonalet fikk mannen min stående applaus og ble kåret til «man of the year». De klappet og hoiet, forteller Lied.

– Han følte seg kjempeflott og sterk, inntil en jordmor pekte på meg og sa: «Men det er jo hun som egentlig har gjort jobben»!

AKTUELT NÅ