Hopp til innhold

FNs Europasjef for flyktninger: – Norge bør være stolte

UNHCR sin Europa-sjef mener Norge bør være stolte over vedtaket om å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria. Han håper Norges gjestfrihet vil smitte over på andre europeiske land.

Vincent Cochetel

Vincent Cochetel er Europa-sjef for FNs høykommissær for flyktninger, og er fornøyd med at Norge tar imot flere syriske kvoteflyktninger.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Alle innbyggerne i Norge bør føle stolthet over at dere redder 8000 syriske liv. Dere følger opp den gode humanitære tradisjonen i Norge helt siden Frithjof Nansen, sier Vincent Cochetel.

Han er FNs høykommissær for flyktninger sin Europa-sjef, og er i Norge på et internasjonalt toppmøte hvor kvoteflyktninger er tema.

Cochetel har fulgt med på den norske debatten, og er godt oppdatert på enigheten om at Norge skal ta imot 8.000 syriske kvoteflyktninger de neste tre årene.

– Det vil smitte over på andre europeiske land, det er jeg sikker på. De sammenlikner seg med hverandre og tenker at hvis Norge kan, hvorfor kan ikke vi?

100.000 syrere til Europa

Og smitteeffekten kan han trenge. Cochetels anslag er at Europa må klare å bosette 100.000 syrere de neste årene.

– Det er vårt ønske at Europa skal klare det, vi har bare ikke den kapasiteten ennå. I Europa er det nå totalt 300.000 syrere, det er et ganske lite tall. Det er omtrent like mange syriske flyktninger som kom til Tyrkia på tre uker etter angrepet på Kobani.

Han sier han er takknemlig over solidariteten det norske Stortinget uttrykker, selv om han nok tror at Norge hadde hatt kapasitet til å ta imot enda flere enn 8.000.

– Men det er ikke opp til meg å bestemme. Jeg er glad for at 8.000 mennesker nå blir reddet. Vi er ikke superhelter, vi kan ikke stoppe krigen, men vi kan redde noen liv. Det bør du ikke føle dårlig samvittighet for.

– Må bosette flyktninger i Europa

Cochetel har forståelse for at det er store utfordringer med bosetting. Han mener ikke Norge skal ta på seg et større ansvar enn andre land, men at vi fortsetter vår humanitære tradisjon med å gå foran.

– Det handler om å tilpasse seg og om å planlegge kapasiteten. Sverige og Tyskland klarer å finne løsninger selv om de opplever store bosettingsutfordringer. Samtidig er det viktig at de som ikke trenger beskyttelse, reiser hjem.

Hva svarer du de som mener at man kan redde mange flere liv ved å bruke penger i Syrias naboland fremfor å bosette flyktninger i Europa?

– Det er to forskjellige ting. Det er viktig å hjelpe til i nabolandene, samtidig lever to tredjedeler av syrerne i flyktningleirer i Jordan under fattigdomsgrensa. Vi snakker ikke lenger om matprogram, men om matrasjonering.

Han påpeker at flere syrere aldri vil få muligheten til å flytte hjem, og at situasjonen i nabolandene ikke vil stabiliseres med det første.

– Skal vi holde disse menneskene i flyktningleirer i tre til fire generasjoner eller skal vi gi de en sjanse til å begynne et nytt liv?

AKTUELT NÅ