Gikk konkurs i lufta - søker trygghet på skinner

Da flyselskapet Sterling gikk konkurs, byttet flyvertinne Ina Marita Brustuen (24) uniform. Nå jobber hun som konduktør i NSB.

Ina Marita Brustuen og Hung Vi Hiunh

- Konduktørjobben er ikke så ulik jobben i flyet; begge steder handler det om sikkerhet og service, sier Ina Marita Brustuen og Hung Vi Hiunh.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Stein Langeland

- Mange søker seg til sikre jobber i lavkonjunkturtider, sier seksjonssjef Stein Langeland i Nav.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Nå opplever NSB en stri strøm av søkere til jobb som konduktør.

Søker seg til sikre jobber

- Vanligvis får vi 3-400 søkere i løpet av en kampanje på tre-fire måneder. Nå fikk vi 700 søkere på to måneder, så vi måtte avslutte kampanjen. Mange av søkerne har enten mistet jobben, eller er redd for å gjøre det, sier kommunikasjonssjef Anne Rygg i NSB.

- Dette er et resultat av lavkonjunktur og finanskrise. Mange søker seg til sikre jobber nå, sier seksjonssjef Stein Langeland i Nav.

- Tryggheten var en viktig grunn til at jeg søkte i NSB. Jeg har merket finanskrisa på kroppen. Flyselskapet Sterling gikk konkurs og jeg har leilighet i et borettslag som holder på å gå konkurs. Nå gjelder det bare å bestå kurset og beholde jobben som konduktør i NSB, sier Ina Marita Brustuen.

Naturlig overgang

Hun og kollegaen Hung Vi Hiunh fikk bare være flyvertinne og flyvert i under ett år før Sterling gikk konkurs i oktober i fjor.

Les også: Sterling-konkurs mot en milliard

Også arbeidsoppgavene gjorde det naturlig for dem å gå fra fly til tog.

- Begge steder er den viktigste oppgaven å passe på passasjerenes sikkerhet. Dessuten liker jeg å jobbe med mennesker og yte service. Jeg trives godt så langt og gleder meg til å begynne i jobben for fullt fra sommeren av, sier Hung Vi Huinh.

- Men er det like glamorøst å stå i toget mellom Oslo og Drammen som i flyet mellom Oslo og København?

- Jeg må ærlig si at jeg hadde trodd at flyvertinneyrket skulle være mer glamorøst enn det var, sier Ina Brustuen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger