Normal

Flysikringsdirektøren slutter

Sjefen for flygeledervirksomheten i Avinor trekker seg med umiddelbar virkning: Knut Skaar føler tilliten er brutt med flygeledernes tillitsvalgte.

Knut Skaar
Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

– Jeg tror det vil være en fordel for den videre prosessen at det kommer inn nytt blod, samtidig som jeg ønsker å prioritere faglige flysikringsoppgaver i min videre karriere, sier Knut Skaar i en pressemelding fra Avinor.

Les også: Flere flygeledere tjener over 1,8 millioner kroner i året
Les også: Han får skylda for sommerens fly-kaos
Les også: Krever Avinor for 100 000 000 kr

NRK har i en serie saker de siste ukene sett på hvordan Avinor har planlagt årets ferieavvikling for flygeledere på Røyken og Gardermoen, der 40 av 65 ansatte var gitt fri på dager med store forsinkelser på hovedflyplassen.

Skaar innrømmet overfor NRK at årets ferieplanlegging ikke hadde vært god nok, og at han hadde ansvaret for det.

Idag sier den avtroppende flysikringsdirektøren at han har vist ansatte og tillitsvalgte stor tillit i jobben med å finne frem til gode felles løsninger på konfliktene internt i Avinor, men at han opplever at den tilliten har blitt brutt.

– Jeg har fortsatt tro på at selskapet vil kunne finne løsninger som sørger for at vi leverer det samfunnet og kundene våre forventer. Men det betinger en gjensidig tillit og respekt som jeg ikke oppfatter er til stede i forhold til meg nå. Derfor er det riktig at en ny leder tar over flysikringsdivisjonen, sier han.

- Knut har gjort en veldig stor innsats


Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen sier Skaar nå søker arbeid utenfor Avinor-konsernet.


- Knut (Skaar, red.anm) har gjort en veldig stor innsats. Han har vist nitidig innsats både internt og i europeisk og skandinavisk sammenheng. Han har vært veldig engasjert og gjort en stor jobb.

- Men han har også innrømmet at han har et ansvar for ferieplanleggingen i sommer?

Det er hans ansvar å drive flysikringsdivisjonen, og han sier selv at han ikke var fornøyd med det som skjedde i sommer.

- Er det en medvirkende årsak til avgangen?

- Ja. Men dette handler veldig mye om tilliten mellom ham og Norsk flygelederforbund, sier Falk-Petersen.

Bråk, bråk og mer bråk

Skaars avgang er foreløpig siste kapittel i en sommer og høst som har vært preget av bråk, konflikter og forsinkelser i Avinor.

I juli ble Oslo lufthavn Gardermoen den flyplassen i Europa med mest forsinkelser, ifølge statistikk fra den europeiske flyorganisasjonen Eurocontrol. Konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor var ikke i tvil om hva som var årsaken til forsinkelsene.

I et innlegg konsernsjefen postet på Avinors intranett 12. august, og som NRK har fått tilgang til, hevder konsernsjefen at at trafikkforstyrrelsene i flytrafikken i sommer henger sammen med «et reelt kulturproblem» blant de ansatte på Gardermoen og i Røyken.

Les innlegget her.

I August ble det klart at Avinor gjennom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter stevner Norsk flygelederforbund for arbeidsretten, for å få fjernet Åge Røde som tillitsvalgt i tårnet på Gardermoen.

Les også: Eurocontrol: – Europa ble påvirket av Avinors flygelederproblemer

Les også: – Kan bli aktuelt å omorganisere flygeledervirksomheten i Norge
Les også: Avinor ga 40 av 65 flygeledere fri – verst på forsinkelser i Europa

Avinor mener Røde som tillitsvalgt har stått bak ulovlige aksjoner i sommer, og mener han både har oppfordret til ulovlige aksjoner og trikset med vaktlistene for å skape underbemanning. Røde selv avviser disse anklagene. Saken skal opp i arbeidsretten 11. oktober.

Kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor sier at avgangen til Skaar blant annet skyldes konfliktene på Gardermoen lufthavn .

– Er det sommeren som har vært utslagsgivende?

– Ja, han opplever jo at tilliten til flygelederne er brutt.

– Er det forholdet til de tillitsvalgte?

–Ja, det er først og fremst de tillitsvalgte og mellom ham og Norsk flygelederforbund, sier Narvesen før han avslutter:

– Skaar oppfatter at han ikke ønsker å stå i dette lenger, han har satset på dialog men det har ikke fungert og derfor ønsker han å trekke seg.

Konserndirektør Anders Kirsebom, lederen for Divisjon store lufthavner, blir konstituert i stillingen som flysikringsdirektør frem til ny leder av divisjonen er på plass.

Knut Skaar har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger