Flypassasjeravgiften utsettes til juni

Finansminister Siv Jensen (Frp) utsetter innføringen av den omstridte flypassasjeravgiften til 1. juni.

NORWEGIAN-SAS på Gardermoen

ÉN MILLIARD I ÅRET: Den nye flypassasjeravgiften skal etter planen gi staten en milliard kroner i årlige ekstrainntekter.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Det melder NTB.

Unntaket som gjøres for reisende som bytter fly, kan være ulovlig statsstøtte.

– Hvis det gjennomføres i sin nåværende form, og i en utstrekning som omfatter statsstøtte, vil ESA behandle det som «ulovlig støtte», heter det i et brev til Nærings- og fiskeridepartementet.

Før helga sa finansminister Siv Jensen (Frp) at avgiften kunne bli utsatt, selv om målet var å innføre den 1. april.

– Alle flyselskap må varsles

Det er nå ikke mulig, ifølge SAS.

– Vi må jo vente til at vi har et vedtak før vi kan legge inn disse prisene riktig i systemene. Alle utenlandske flyselskap skal varsles på riktig vis og de skal melde inn til norske myndigheter hvordan de har tenkt å gjøre ting. Alt det tar tid, minner Myrold om.

– Timeglasset har rent ut

Torbjørn Lothe

Direktør for NHO Luftfart. Torbjørn Lothe

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ifølge direktør for NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, trenger internasjonale flyselskap mer tid til å forberede seg på den nye avgiften.

– For de mange utenlandske selskapene blir det enda mer krevende. Vi kan ikke se at finansdepartementet har tatt inn over seg den virkeligheten at timeglasset har rent ut, påpeker Lothe.

– Må ha minst 14 dagers varsel

SAS mener to ukers varsling er den absolutt korteste fristen de klarer å håndtere for å få på plass et nytt prisregime.

– En slik avgift krever omlegging i mange prissystemer. Vi må minst ha 14 arbeidsdager for å kunne implementere dette på riktig vis, og den tidsrammen er ikke der lenger. Den er jo overskredet fra departementets side per nå, sier Ole Myrold.

Forseinkingar på Landvetter.

88 KRONER PER PASSASJER: Stortinget har vedtatt innføring av ny flypassasjeravgift fra 1. april for avganger fra norske lufthavner med en sats på 80 kroner per passasjer, pluss moms, totalt 88 kroner.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

SISTE NYTT

Siste meldinger