Flyktninghjelpen reagerer sterkt på Krekar-vedtak

Flyktninghjelpen reagerer sterkt på at mulla Krekar skal plasseres i et asylmottak på Kyrksæterøra. – Folk som har flyktet skal slippe å føle seg utrygge på mottak, mener organisasjonen.

Kart med mulla Krekar

TVANGSFLYTTES: Oslo-politiet har bestemt at mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Han må til enhver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser, ifølge vedtaket fra politiet.

Oslo-politiet bekreftet tirsdag at mulla Krekar, Najmuddin Faraj Ahmad som er hans egentlige navn, skal tvangsbosettes på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen reagerer sterkt på beslutningen og mener myndighetene har gjort en dårlig vurdering. Han understreker at asylmottak er til for å beskytte dem som flykter fra krig og forfølgelse.

– Asylmottak skal aldri benyttes til å internere personer samfunnet har konkludert med er en sikkerhetstrussel, eller som i dette tilfellet har misbrukt asylinstituttet slik Krekar har gjort. Det kan føre til at asylsøkere føler seg utrygge. Mange av dem har flyktet fra en utrygg tilværelse, og asylmottak er det siste stedet de skal føle seg utrygge, sier Nesse til NRK.

– Mottaket er spesialtilpasset barnefamilier

Rådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Foto: Flyktninghjelpen

Mulla Krekar må til enhver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser. Mottaket som skal huse Krekar, er spesialtilpasset barnefamilier, påpeker Nesse.

– Kvinner, barn og menn på flukt skal selvfølgelig ikke dele mottak med personer samfunnet anser som en trussel, sier han videre.

Krekar pålegges også meldeplikt tre ganger i uken. Det er lagt vekt på at han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Krekars forsvarer Brynjar Meling sier mullaen nekter å godta avgjørelsen om å flytte til Kyrksæterøra. Han varsler rettslige skritt.

– Det er åpenbart at Krekar ikke kan godta dette. Det å bli flyttet så langt bort fra sin familie, er så inngripende at vi vil bringe det inn for retten, sier Meling til NRK.

Kyrksæterøra, sett fra Stølan

Jarlen mottakssenter er et delvis desentralisert mottak med totalt 209 plasser og ligger i Kyrksæterøra i Hemne kommune.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Forferdelig dårlig idé med Krekar i asylmottak

– Det er en forferdelig dårlig idé å plassere mulla Krekar på et asylmottak, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) til NTB.

Også hun advarer om at folk på flukt nå kan møte igjen det de har flyktet fra:

– Det Krekar representerer og den bevegelsen han står for, er det som mange asylsøkere har flyktet fra. Krekar har kommet med trusler overfor irakere i Norge, overfor kurdere som har konvertert til kristendom. Så dette er selvsagt ikke bra, sier Austenå.

Noas mener tiltaket er symbolpolitikk. Austenå synes derimot at justisministerens avgjørelse er «veldig underlig»

– Det innebærer også en fradømmelse av retten til familieliv. Dette er symbolpolitikk, som både hopper bukk over asylsøkeres rettigheter og rettigheter til Krekars familie, sier Austenå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger