NRK Meny
Normal

Flyktninger i Oslo får plass på hotell

Flyktningene som har ankommet Politiets utlendingsenhet i Oslo, får plass på hotell natt til søndag, etter å ha sovet ute natt til lørdag. – Pinlig at politiet ikke klarer å ta hånd om dem, sier Røde Kors.

Flyktninger sover på gata

Frivillige kom med pledd, mat og vann til asylsøkerne som måtte overnatte utenfor kontorene til Politiets Utlendingsenhet natt til lørdag.

Foto: Linn Beate Woll

Tilbudet om overnatting gjelder foreløpig ut neste uke, opplyser Røde Kors til NTB. Flyktningene får sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering.

Flyktningene skal få mat og et sted å sove, mens de venter på å registrere seg. I tillegg vil fem frivillige fra Røde Kors bistå med hjelp, for eksempel til helsebehov.

Øistein Mjærum, kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, mener det er uakseptabelt at flyktninger som kommer til Norge må sove på gaten.

– Det er forferdelig og pinlig for Norge, at politiet ikke klarer å ta hånd om de menneskene som kommer, når vi vet at det er opprettet overnattingsplasser som kan brukes, sier Mjærum til NRK.

Kampen kirke overveide å holde dørene oppe for flyktningene som en kriseløsning for at dem skulle slippe å sove på parkeringsplassen natt til lørdag.

– Løsningen som det er kommet fram til nå, er langt bedre enn vi selv kunne tilbudt, sier menighetsrådsleder Berge-Andreas Steinsvåg til NTB.

Terje Bratland

Frivillig Terje Bratland syns det er en skam for Oslo at flyktningen må sove på bakken mens de venter på å få registrert seg.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Hjelp strømmet til

Frivillige strømmet til Tøyen med varme klær, te og soveposer i natt, da flyktningene ble møtt med stengte dører hos Politiets utlendingsenhet (PU), hvor alle nyankomne må registreres. Enheten stengte klokka 23, så flyktningene måtte tilbringe natta på parkeringsplassen, opplyser PU til NRK.

Terje Bratland, frivillig og initiativtaker bak rosetoget etter 22. juli, mener det var «en stor skam for Oslo kommune» at mellom 20 og 30 flyktninger ble henvist til å sove på asfalten i den kjølige høstluften.

Da de første bildene ble spredd på sosiale medier, strømmet folk til for å hjelpe.

– Folk kom i biler og taxier fra flere steder i byen. De hadde med te, soveposer, varme klær. Flere tok også med seg flyktninger hjem, selv om vi oppfordrer folk til å bruke de systemene vi har. Dette er en veldig sårbar gruppe, som må behandles godt, sier Aina Grødal i gruppa Kampen-hjelpen.

At folk plukker opp flyktninger bekymrer menighetsrådslederen.

– Det kan gå begge veier. Flyktningene kan bli utrygge av å bli med noen hjem, mens på andre siden så tar man med seg fremmede hjem, sier han.

– Uakseptabelt

Flyktninger blir hentet ut av buss på Svinesund

I går kom rekordmange asylsøkere, de fleste fra Midtøsten, over grensen ved Svinesund. De blir fraktet videre for registrering.

Foto: Julie Wentzel Frøland

Røde Kors reagerer sterkt på at flyktningene møtte stengte dører hos PU i natt.

– Det er helt uakseptabelt at flyktninger som kommer til Norge må sove på gaten gjennom kalde høstnetter, sier generalsekretær Åsne Havnelid til NTB.

Hjelpeorganisasjonen tok umiddelbart kontakt med ledelsen i PU da de ble varslet om dette.

– Vi er glade for at politiet umiddelbart endrer rutiner slik at alle flyktninger som kommer for å registrere seg ikke må sove på gaten, sier Havnelid.

Hun ber myndighetene finne gode langvarige løsninger som sikrer asylsøkere verdige forhold.

– Røde Kors har hatt en tett og god dialog med norske myndigheter om flyktningsituasjonen og tilbudt vår bistand. Derfor er det ekstra overraskende at myndighetene lar dette skje, sier generalsekretæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger