Hopp til innhold

Flygeren: Flydroppet ble utsatt i måneder – plutselig kom Cappelen med amfetamin

Flere forteller at Gjermund Cappelen, som nå kobles til den korrupsjonssiktede polititoppen Erik Jensen, plutselig skaffet amfetamin som ingen andre fikk tak i. Han kan ha samarbeidet med politiet allerede da, hevder de.

Cesna brukt i flydroppsaken

SMÅFLY: I dette Cesna småflyet med kjennemerke LN-ASD fløy flere personer inn 13 kg amfetamin til Norge i 1993. Transporten gikk dog rett i fanget på politiet, som så rullet opp en rekordstor narkotikasak (arkivfoto).

Foto: NRK

Gjermund Cappelen

PÅSTÅR POLITISAMARBEID: Gjermund Cappelen (47) har erkjent besittelse av 80-90 kg hasj, og påstår han har samarbeidet med Eirik Jensen om kriminell aktivitet.

Foto: Privat
Eirik Jensen

KORRUPSJONSSIKTET: Polititoppen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og sitter varetektsfengslet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I 1993 rullet norsk politi opp en svært omfattende narkotikasak. Totalt ble minst tolv personer dømt for narkotikainnførsel i en spektakulær sak som inkluderte dropp av amfetamin fra småfly, omfattende spaning og politifolk som lå klar med videokamera for å ta smuglerne.

Flere kilder NRK har snakket med forteller at det på den tiden var blitt svært vanskelig å skaffe god amfetamin for smuglerligaene. Flydropp-planene ble derfor utsatt i flere måneder, fra august til oktober.

Plutselig fikk man høre at mannen som nå påstår at han har samarbeidet med polititoppen Eirik Jensen hadde et tilbud.

– Opprinnelig skulle vi dra og hente stoffet i august, men det ble utsatt. Så fikk jeg beskjed om at en mann ved navn Thorud skulle skaffe stoffet i Holland, siden han hadde kontakt med leverandøren, sier mannen som satt bak spakene i småflyet i 1993 til NRK.

Gjermund Cappelen (47), som nå knyttes til korrupsjonssiktelsen mot politimannen Eirik Jensen, het den gang Gjermund Thorud.

Nå er Cappelen siktet for narkotikavirksomhet, og har selv erkjent befatning med 80 til 90 kilo hasj i en konkret sak. I avhør har han også påstått omfattende samarbeid med polititoppen Jensen, som skal ha hjulpet ham med å innføre store mengder hasj over en årrekke.

Flygeren som nå snakker til NRK ble selv dømt i «flydroppsaken» for å ha deltatt i transportene av narkotika med småfly.

Etter at Cesna-flyet hadde kastet fra seg pakker med 13 kilo amfetamin over Olstadtjernet ved Lillesand, landet det på Kjevik flyplass – der stod politiet klare for å pågripe mannen.

Dagsrevyens sak om flydroppsaken i oktober 1993

ARKIV: Se videobildene politiet filmet av selve flydroppet av amfetamin i 1993 i denne Dagsrevy-reportasjen fra den gangen.

Flygeren ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde av hensyn til familien og jobben sin så mange år etter. Han føler han er ferdig med saken, men forteller likevel om det som hendte den gangen.

– Hvilken rolle mener du Thorud hadde?

– Han skulle reise ned og skaffe til veie stoffet. Det var han som satt på kontaktene, det var mitt inntrykk, sier mannen som førte Cesna-flyet politiet fulgte med på.

– Cappelen fortalte om egen flydropp-rolle

Mannen forteller at han og flere andre allerede den gangen stusset over flere ting:

Blant annet skal Cappelen aldri ha blitt tiltalt i saken, han vitnet ikke i rettssakene og flygeren følte at politiet trakk ned mannens rolle da navnet ble nevnt i avhør. Noen skal til og med ha fått høre at Cappelen var død av en overdose.

En annen mann som den gang ble pågrepet og dømt i saken husker også en spesiell detalj.

Mens han satt i varetekt i forbindelse med flydroppsaken før rettssaken, mener han å ha møtt Gjermund Thorud.

– Han kom bort til meg og sa: «Det var jeg som skaffet amfetaminen til dem.»

– Hvordan reagerte du da?

– Jeg ble litt paff, men sa ingen ting, påstår mannen, som ikke ønsker å stå fram med navn i media.

Gunnar Evertsen

VIL GJENOPPTA: Gunnar Evertsen var hovedmannen i en stor narkosak i 1993, og vil ha saken sin gjenopptatt fordi han mener det ble brukt provokatør.

Foto: Lucian Montean / NRK

– Hvorfor tror du han sa det til deg?

– Jeg tror han var der for å fiske. Plutselig var han borte fra fengslet, svarer mannen til NRK.

Hovedmannen i ligaen som ble tatt for flydroppene med amfetamin i 1993 har tidligere fortalt NRK hvordan han mener at Gjermund Cappelen var politiprovokatør. Gunnar Evertsen påsto fra Skien fengsel at Cappelen allerede den gangen samarbeidet med politiet og var med på å legge en felle for dem.

– Hans funksjon var provokatør. That's it, har Gunnar Evertsen fortalt NRK.

Les mer: Advarte politiet i 2010 om frikort for hasjsalg

Evertsen forsøker nå å få saken gjenopptatt med bakgrunn i det han og hans advokat mener var ulovlige politimetoder.

Flygeren, som fortsatt jobber i flybransjen, vet ikke selv sikkert om det var en politi-provokatør det var snakk om. Men han er sikker på at politiet i alle fall hadde en sentral informant.

– Det var en kjempe-prestisjesak for politiet. Den var viktig for mange i politiet. Hvis saken blir gjenopptatt forteller jeg gjerne alt jeg vet, selv om jeg er ferdig med denne saken, sier han til NRK mandag kveld.

– Det ble sagt i retten, til og med

En annen som støtter historien om Cappelen, som da het Torud, sin involvering, er Thor Georg Andersen.

Thor Georg Andersen

HØRTE OM POLITIKONTAKTER: Thor Georg Andersen ble dømt i flydroppsaken og har i mange hørt at Cappelen skal ha hatt kontakter i politiet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det var Thorud som kom med stoffet. Det ble sagt i retten til og med, sier Thor Georg Andersen til NRK.

At påstandene om ulovlig provokasjon fra politiet kom opp i retten støttes av dokumenter fra retten den gangen.

I en dom fra Eidsivating lagmannsrett kommer det frem at forsvarerne presset påtalemyndigheten på metodebruken, og at det ble påstått at en navngitt mann var provokatør for politiet:

Under den etterfølgende prosedyre for lagmannsretten ble det gjort gjeldende at politiet har brukt ulovlige etterforskningsmetoder (provokasjon) (..) "Gjermund" må ifølge forsvarerne være identisk med Gjermund Thorud

Dom i Eidsivating lagmannsrett, datert 6. oktober 1994

Retten trodde ikke på forsvarerne og mennene som stod på tiltalebenken den gang. De mente det ikke hadde vært noen slik provokatør, men så langt NRK har klart å finne ut vitnet aldri Cappelen, som den gang het Thorud.

Thor Georg Andersen ble selv dratt inn i sakskomplekset, og ble dømt for et flydropp som skjedde året før politiet tok ligaen. Siden den gang har han hørt at Gjermund Cappelen hadde en form for avtale med politiet.

– Den gang visste jeg ikke hvem, men vi visste at han hadde kontakter i politiet, sier Andersen til NRK.

Han forteller at Gjermund Cappelen allerede for mange år siden kunne skryte til sine nærmeste kontakter om en avtale med noen i politiet.

– Jeg har visst dette lenge gjennom flere kilder som kjenner Cappelen. Han skrøt av at han var beskyttet av noen i politiet, sier Andersen.

Selv tenker han for seg selv at ingen andre kunne drive så stort med hasjinnførsel til Norge uten å bli tatt.

Les også: Jensens forsvarer: – Vil svare på beskyldninger

– Vil forklare seg på nytt

Benedict de Vibe

VIL IKKE FORKLARE SEG I PRESSEN: Forsvarer Benedict de Vibe sier at Cappelen vil kunne si noe om den 20 år gamle saken, men ikke i pressen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe svarer påstandene om at han skal ha skaffet til veie amfetaminen i flydroppsaken, og at han skal ha vært provokatør, slik:

– Det blir ikke riktig å gi en forklaring i pressen, sier de Vibe.

Forsvareren forteller likevel at Cappelen ikke er motvillig til å fortelle om den konkrete saken fra 1993. Det rette forumet er slik han ser det Gjenopptakelseskommisjonen.

– Han har gitt forklaring til politiet den gangen, og han er mer enn villig til å forklare seg om flydroppsaken til Gjenopptakelseskommisjonen hvis det blir aktuelt, sier de Vibe.

Advokaten forteller at det faktisk kan bli aktuelt for hans klient å gi informasjon i saken hos kommisjonen som nå er til vurdering, etter at hovedmannen Gunnar Evertsen ba om gjenopptakelse.

– Vitnet han i noen av rettssakene i flydroppsaken?

– Nei, det tror jeg ikke at han gjorde. Jeg tror kanskje at han ble frafalt som vitne, men mener at han ble avhørt av politiet, svarer de Vibe.

AKTUELT NÅ