NRK Meny
Normal

Fly punkterte – landet trygt på Oslo Lufthavn

Et fly punkterte ved takeoff på Oslo Lufthavn søndag kveld, og landet trygt på samme flyplass etter å ha sirklet over Østfold i flere timer.

Et fly punkterte ved takeoff på Oslo Lufthavn søndag kveld, og landet trygt på samme flyplass etter å ha sirklet over Østfold i flere timer.

SE LANDINGEN: Novair-flyet landet trygt på vestre rullebane på Oslo Lufthavn kl. 21.15.

Novair-flyet tok av i 18.30-tiden med kurs mot Chania på Kreta da pilotene fikk en indikasjon om at venstre forhjul var punktert.

Pilotene valgte å sirkle over Østfold i nærmere tre timer for å kvitte seg med mest mulig drivstoff, og landet trygt på vestre rullebane på Oslo Lufthavn kl. 21.15.

Fly sirkler over Østlandet etter punktering på OSL

Flyet sirkler over Østfold mens det venter på å få lande.

Foto: Ole-Martin Nilsson
Fly sirkler over Østlandet

Flyets rute over Østlandet.

Foto: Skjermdump: Flightradar24

– Dette gikk som vi håpet og ønsket. Nå vil vi ta imot passasjerene og gi dem en liten debrief, slik at alle vet hva de har vært med på, sier medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo Lufthavn.

Airbus A321-flyet hadde 175 passasjerer om bord. De fleste passasjerene var norske.

Ukjent årsak

Det er foreløpig ukjent hva som forårsaket punkteringen.

Ifølge informasjonssjef Helen Begby i Apollo, som eier flyet, var det et funn på rullebanen som førte til mistanken om en punktering.

– Flyet har seks hjul totalt, men vi vet ikke med sikkerhet om hjulet er skadet. Det ble funnet hjulrester på rullebanen ved Gardermoen som tyder på at det stammer fra flyet, men vi vet ikke dette med sikkerhet. Vanlig prosedyre er da å gi slipp på drivstoff for å forberede en nødlanding, sier Begby til NRK.

Resten av trafikken på Oslo Lufthavn går som normalt.

Nødetater på plass

Øvre Romerike brann- og redningsetat opplyser at de har sendt tre enheter med til sammen tolv personer for å bistå.

Et Sea King-helikopter fra Rygge sto også parat på Oslo Lufthavn.

Piloter NRK har snakket med sier det skal være relativt udramatisk å lande med ett punktert hjul, så lenge hjulet ikke har eksplodert og skadet hydraulikken.

Piloter får trening i slike situasjoner, og skal også kunne lande ved hjelp av haleroret selv om begge hjulene er punktert.

Flyet, som har vært i drift i ti år, måtte snu og lande 15 minutter etter avgang fra Gøteborg i 2012 på grunn av problemer med landingsutstyret.

Medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo Lufthavn forteller at de hadde en lignende episode med et Novair-fly i mars 2013, og at flyet også da landet trygt.

Nødetater på Oslo Lufthavn

Nødetatene på plass på Oslo Lufthavn.

Foto: Daniel Laabak/Tipser.no
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger