Hopp til innhold

Flere flygninger i Norge innstilles

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foreløpig går flyene i fastlands-Norge, men Avinor vet ikke hva som vil skje utover kvelden.

– Slik som det ser ut nå blir det ordinær trafikkavvikling i fastlands-Norge. Prognosene gjelder frem til klokken ni i kveld, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NRK litt før klokken 15.

Trafikken som er rammet tidlig tirsdag ettermiddag er helikoptertrafikk fra Stavanger Lufthavn Sola og flytrafikk til Svalbard og Skottland. Sjekk hvilke fly som er innstilt.

– Det skjer hele tiden endringer, så vi følger utviklingen utover ettermiddagen og kvelden, sier Ånonsen.

– På grunn av vestavind vil askeskyen fra Island komme innover Vestlandet i løpet av dagen, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Han forteller at askeskyen vil ligge over store deler av Nordsjøen, og kan dekke hele sør-Norge sør for Bergen i løpet av ettermiddagen.

Se hvor askeskyen sprer seg

Mangler godkjenninger

Klokken åtte stanset det meste av fly- og helikoptertrafikken til og fra Stavanger lufthavn Sola opp.

LES: Flyrestriksjoner på Sola

Prognosene til Avinor tilsier at det vil være medium askekonsentrasjoner i disse områdene i allefall frem til klokken 12.

Ifølge Avinor er det tillatt å fly, men foreløpig har ikke norske flyselskaper de nødvendige godkjenningene til å fly i medium askekonsentrasjoner.

Vulkanasken fra Island rammer også fly- helikoptertrafikken fra Haugesund lufthavn, Karmøy.

– Så får vi se hvordan situasjonen blir utover dagen. Vi vet ikke eksakt hva som vil skje, men vi følger nøye med på prognosene fra Met Office i London, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn Sola.

Han råder reisende om å sjekke med sitt flyselskap om flygningene går som normalt, og eller møte opp i rett tid på flyplassen.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn sier at trafikken idag ser ut til å gå som normalt fra Gardermoen, med unntak av rutene til og fra Stavanger og Haugesund.

Utover dagen er det ventet at asken vil bre seg videre innover Sør-Norge og nå luftrommet over Kjevik i Kristiansand etter klokka 14.

Flyr ikke til Aberdeen

Widerøe og SAS flyr ikke til Aberdeen på grunn av askeproblemene.

Widerøe har innstilt sine avganger til Aberdeen fra Bergen. Også SAS melder om at de har innstil sine flygninger til Aberdeen.

Flyselskapene sier forøvrig at de vurderer askesituasjonen fortløpende.

Flytrafikken til og fra Svalbard er foreløpig stanset. SAS vil vurdere om de kan fly til Svalbard med sin planlagte avgang i 14-tida, mens flyene fra Oslo til Island bruker en rute som unngår askepartikler.

Skotsk luftrom hardt rammet

Nederlandske KLM bekreftet mandag kveld at 16 avganger til til nordengelske og skotske flyplasser er innstilt i dag på grunn av askeskyen fra Island. Det gjelder blant annet Aberdeen, Glasgow, Edinburgh og Newcastle.

British Airways innstiller også alle avganger fra England til Skottland til tirsdag ettermiddag, melder Sky News. Loganair i Glasgow sier selskapet har kansellert 36 avganger.

Icelandair har avlyst flygninger til London, Manchester og Glasgow i formiddag.

Det er frykt for at asken skal forstyrre flytrafikken ytterligere på De britiske øyer de kommende dagene.

Få forsinkelser i Norden

Vulkanasken fra Island har foreløpig ført til få innstillinger og forsinkelser i flytrafikken i Danmark, Sverige og Finland.

– Det er ganske, ganske få innstillinger og forsinkelser inntil videre, sa pressesjef i Københavns lufthavn, Søren Hedegaard Nielsen, i dag tidlig.

En liten del av dansk luftrom er imidlertid stengt på grunn av askeskyen, som i løpet av dagen er ventet å bevege seg innover de andre nordiske landene.

Asken vil nå Sør-Sverige ved 18-tiden tirsdag, ifølge en prognose fra svenske Met Office. Først og fremst er det flyplassen Landvetter ved Göteborg som ser ut til å bli rammet.

Heller ikke i Finland har asken fra vulkanen Glimsvötn fått særlig konsekvenser. Det er kun flyene til og fra Reykjavik som er innstilt, ellers går flytrafikken som normalt, opplyste finske flymyndigheter tirsdag.

Avtagende vulkanaktivitet

I formiddag kommer det meldinger om at aktiviteten ved Glimsvötn-vulkanen er i ferd med å avta.

– Vi kan se en viss tendens til minsket aktivitet, sier seismolog Reinir Bödvarsson ved Uppsala universitet. Han vet ikke om tendensen kommer til å fortsette, men han mener det er håp om at så skjer.

– Aktiviteten i vulkanen kan komme til å saktne, uttalte han til nyhetsbyrået TT tirsdag morgen.

Askefrykt for Obama

USAs president Barack Obama måtte mandag reise tidligere til London fra Irland enn planlagt for å unngå eventuelle problemer som følge av asken.

Askeskyen fra vulkanen Grimsvötn på Island strekker seg sørvestover mot Storbritannia, men også nordøstover.

Askeskyen kom over Svalbard mandag kveld, ifølge Avinor, som blant annet forholder seg til kartmaterialet fra Met Office i London.

Luftrommet over Island er åpnet igjen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger