Flommen vil koste en kvart milliard

Vårens flomkostnader er oppe i cirka 240 millioner kroner, med rundt 2000 skader. Det viser de siste beregningene fra Finans Norge.

Interesseorganisasjonen Finans Norge (FNO) melder at det verste er over, når det kommer til vårens flomherjinger.

«Det er flere som hadde skader i 2011 (og 2007), men skadene er mindre omfattende denne gang», skriver Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge, i en pressemelding.

Skadene er spredt over hele Østlandet, både naturskader og vannskader.

De verst rammede kommunene, hvis man ser på antall skader, er Nord-Fron, Lillehammer, Gausdal, Sør-Fron, Ringebu og Stange, ifølge Gjensidige.

Det har vært vanskelig å skille ut ordinære vannskader som ikke er relatert til flomhendelsen, så disse kostandene for disse skadene ligger også inne i summen som antas å overstige 240 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Helikopterbilder fra Kvam torsdag formiddag.

Flommen gjorde store skader en rekke steder i landet. Dette er helikopterbilder av flomskadene i Kvam.

Varsler mer intens vær

Over det siste århundret har det blitt varmere og nedbørsmengdene over Norge har økt om lag 20 prosent. Det er ventet at temperatur og nedbør i Norge vil fortsette å øke framover.

Tonje Westby

Tonje Westby fra FNO mener forsikringsselskapene må tilpasse seg været som vil bli mer kraftig i løpet av årene

Foto: FNO

Beregningene viser at nedbøren kan øke med mellom 5 og 30 prosent, og framskrivningene tilsier at det blir mer intens nedbør som igjen kan øke faren for enkelte typer flom og skred, ifølge klimameldingen fra regjeringen i mai.

– Vi er nødt til å ha god kunnskap rundt klimaendringene. Det blir mer og kraftigere vær. Vi må forberede oss og tilpasse oss, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge til NRK.

Flere flomofre har de siste dagene uttalt at de ikke orker å bygge opp etter nok en flom.

– De som gjentatte ganger har blitt rammet av flom, er i en fortvilet situasjon. Slik det er nå, dekker forsikringen huset og løsøre, men ikke tomten. Dersom de ønsker å kjøpe ny tomt, faller ikke dette inn under forsikringsdekningen. Vi mener at myndighetene må inn med støtteordninger, sier Westby.

Forsikringsselskapet IF ønsker at myndighetene og forsikringsselskapene i samarbeid skal finne ordninger som gjør det mulig å bosette seg på en ny tomt som er trygg.

– Ingen er tjent med at folk skal leve i frykt for at huset skal bli tatt av flom på nytt og på nytt. Her må vi sammen finne gode løsninger, sier Elin Klakken, leder for myndighetskontakt i If til nyhetsbyrået NTB.

Mindre skader i år

I 2011 var det 1500 skader med erstatninger på 260 millioner kroner (tilsvarer 267 mill. med dagens kroneverdi) .

I rekordåret 1995 var det 7000 skader med erstatninger på ca. 900 millioner kroner (tilsvarer 1,3 mrd. med dagens kroneverdi), ifølge Finans Norge (FNO).

Flommen har ført til store mengder rekved og andre tunge gjenstander i elveutløpene. Kystvakta har jobben med å rydde opp.

Judith Næprud er en av mange som har fått hjemmet sitt totalskadd i flommen ved Kvam.

VIDEO: Her ser Judith at huset ødelegges av flommen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger