NRK Meny
Normal

Stort flertall mot oljeboring i nord

Bør det åpnes for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen? Nei, mener nesten halvparten av befolkningen.

Lofoten

Det er denne idyllen motstanderne av oljeboring i Lofoten frykter skal ødelegges.

Foto: Tone Staude / NRK

Politikerne har valfartet til Lofoten for å vise motstand mot olje- og gassutvinning. Nå får politikerne solid støtte fra velgerne.

En ny landsdekkende måling som Norstat har gjort for NRK, viser at 47 prosent av de 1000 spurte sier nei til å åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i neste stortingsperiode.

33 prosent sier ja, mens knapt 20 prosent ikke har bestemt seg.

Bør det åpnes for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i neste stortingsperiode etter valget? Slik svarte de spurte:

Meningsmåling oljeboring Lofoten

 

Kjønn

Landsdel

TOTAL

Svar

Mann

Kvinne

Nord-Norge

Midt-Norge

Vestlandet

Østre Østland

Vestre Østland

Oslo

 

Ja

45 %

22 %

29 %

29 %

38 %

34 %

37 %

30 %

33 %

Nei

39 %

56 %

55 %

52 %

40 %

47 %

46 %

52 %

47 %

Vet ikke

16 %

22 %

16 %

18 %

22 %

20 %

17 %

19 %

19 %

Tror olje er på vei ut

– Olje og gass kommer til å bli faset ut, sier Sveriges tidligere statsminister Göran Persson.

Han deltok tidligere i dag på en klimakonferanse hos LO, hvor satsing på fornybar energi, kutt i skadelige utslipp, og andre tiltak for et bedre klima ble diskutert.

– Hvor lang tid det tar, og hvor den siste oljen skal utvinnes, vet vi ikke. Kanskje det er Norge, det er mulig, eller et annet sted på jordkloden. Men olje og gass kommer til å bli faset ut, akkurat slik som kull, mener Persson.

Oljeboring Lofoten - meningsmåling bokmål
Foto: NRK

Et av de store temaene i valgkampen

Oljeboring i Lofoten er et hett tema i valgkampen. Det var det også på folkemøtet i Christianholm festning i Kristiansand i går kveld.

Blant annet sa Frp-leder Siv Jensen at de vil kjempe for å få oljeutvinning i Lofoten, fordi hun mente det er bra for norsk verdiskapning.

SV-leder Kristin Halvorsen at hun ikke ville stille ultimatum til sine regjeringskolleger i forhold til oljeboring i nord. Hun kunne ikke garantere at regjeringen sier nei til boring i Lofoten og Vesterålen.

Sol, vind og vann

Den tidligere svenske statsministeren vil ikke blande seg inn i norsk politikk. Men sosialdemokraten mener fokuset bør være på sol, vind og vann.

– Spesielt for et land som ligger på den nordlige halvkule med store arealer. Det store mengder energi som kommer den veien, dersom vi vet å utnytte det rett. Og det burde vi kunne gjøre, mener Persson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger