Flertall for å kreve svar fra Lien

Olje- og energiminster Tord Lien kan vente seg spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Statoils utbetalinger i Angola i 2012.

Tord Lien

MÅ SVARE IGJEN: Et flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen er ikke fornøyd med Tord Liens svar til Trine Skei Grande.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det hele dreier seg om en utbetaling i 2012 fra det statlig eide selskapet på 3,1 milliarder i signaturavgift for lisens til oljeboring i Kawansa-bassenget utenfor Angolas kyst. Klassekampen skrev lørdag at MDGs Rasmus Hansson etterlyser svar fra Tord Lien om hvor pengene har gått og hvem som forvalter dem. Han har utformet et brev som skal diskuteres i kontrollkomiteen på tirsdag.

Rasmus Hansson (MDG)

VIL HA SVAR: Rasmus Hansson har forfattet et brev han vil at kontroll- og konstitusjonskomiteen skal sende til olje- og energiministeren.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi vil at Stortinget skal forsikre seg om at alt er i skjønneste orden med Statoils transaksjoner i Angola. Angola er et av verdens mest korrupte land med aller dårligst styresett. Vi må være helt sikre på at Statoil følger norske og internasjonale regler når de flytter penger der, sier Hansson til NRK.

Angola ligger på 161. plass av 175 land på Transparency International korrupsjonsindeks.

– Et ullent svar

I november sendte Venstre-leder Trine Skei Grande et skriftlig spørsmål til Lien der hun ønsket svar på hvordan statsråden sikrer at Statoils aktivitet i Angola skjer uten å bygge opp om korrupsjon i et av verdens mest korrupsjonsutsatte land.

I svaret fra statsråden står det blant annet at «Statoil er ledende i sin rapportering om samfunnsansvar herunder arbeid mot korrupsjon og for åpenhet i økonomiske transaksjoner.»

Hansson er på langt nær fornøyd med svaret fra Lien.

– Skei Grande fikk et svar som er for ullent, sier Hansson.

– Hva er ullent med svaret?

– Det meste. Han henviser til generelle regler og prosedyrer og gir få konkrete opplysninger, mener sier Hansson.

Vil også sende brevet

Jette Christensen sitter i Stortingssalen

ENIGE: Jette Christensen og Arbeiderpartiets to andre representanter i kontrollkomiteen vil også sende brev til Tord Lien

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Med støtte fra Arbeiderpartiets tre representanter i kontroll- og konstitusjonskomiteen er det nødvendige flertallet sikret for at brevet med spørsmålene blir sendt til statsråden. Komiteen krever en tredjedels flertall for å gå videre med en sak, men også flere av de andre medlemmene har signalisert at de også ønsker svar fra Lien.

– Med en gang vi ble gjort oppmerksom på denne saken, fikk vi akutt oppfølgingsspørsmål. Vi er helt enige i spørsmålene som Hansson samvittighetsfullt har forfattet. Vi kommer til å være enige i å sende brevet fra komiteen, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil forteller til Klassekampen at signaturbonusen er betalt til det statlige angolske oljeselskapet Sonangol.

– Signaturbonus er en del av skatte- og avgiftssystemet i noen land, som USA og Angola. Statoil ble tildelt lisenser i Kwanza-bassenget i 2011, og avtalen innebar at Statoil skulle betale 3,1 milliarder kroner i signaturbonuser. Pengene er betalt til Sonangols offisielle kontoer i Angola. Det er ikke kontoer som tilhører privatpersoner. Det er så detaljerte vi kan være, sier han.

– Jeg er opptatt av åpenhet omkring Statoils virksomhet i utlandet. Selskaper med statlig eierandel møter høye krav til samfunnsansvar og transparens. Som eier stiller staten forventninger til selskapenes arbeid med dette, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger