Flere vil ha livvakt

Det har blitt mer vanlig for profilerte nordmenn å ha en livvakt ved sin side. Politiet mener trenden er uheldig.

Livvakt

Her ser vi noen av sikkerhetstiltakene etter lunsjen Ariel Sharon hadde på 'Vardestua' i Molde i 2003.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sikkerhetsselskapene forteller om en stor økning fra nordmenn som mener de trenger en livvakt. Interessen kommer spesielt fra finansfolk med utenlandske kontakter og fra kjendiser.

Bjørn Inge Amundsen har jobbet i bransjen siden 1991 og er tilknyttet et av de største livvaktselskapene i Norge. Han har opplever en stor økning i antall henvendelser.

- Flere og flere kjendiser, men også flere forretningsfolk som benytter seg av denne typen tjenester, for de ønsker å sikre seg på en eller annen måte.

Aune Sand

Aune Sand har beskyttelse når han er på byen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tror ikke politiet stiller opp

Amundsen mener mange profilerte personer ikke er klar over hvor utsatt de egentlig er. Han mener politiet ikke er i stand til å sikre tryggheten til alle som har behov for det.

- Hvis en eller annen person hadde ringt til politiet og sagt at "jeg trenger beskyttelse", så tror jeg ikke de hadde stilt opp med det. Men det kan vi, for vi tar betalt for vår tjeneste.

NRK har vært i kontakt med flere av de store livvaktsselskapene, næringslivsorganisasjoner og politiet. Alle ser en tendens til at private sikkerhetselskap blir mer brukt.

- Opplevde trusler og grov sjikane

En av kundene til Amundsen, som vil stå fram, er kunstner og filmskaper Aune Sand. Etter å ha blitt utsatt for flere voldsepisoder har valgte han å leie seg en livvakt for å sørge for sikkerheten sin.

- I den perioden, for 8-10 år siden, hvor jeg var sterkt profilert, ble jeg forsøkt skallet ned 7 ganger og opplevde mye trusler og grov sjikane.

Arne Johannessen

Politi-leder Arne Johannessen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nå har han med seg livvakt når han er på byen eller har tilstelninger i galleriet sitt.

- Gir status å trenge livvakt

Politiet misliker utviklingen med mer private livvakter. Politiets fellesforbund har flere ganger bedt om bedre kontroll med sikkerhetsselskapene og tydeligere skillelinjer mellom livvakter og politi, sier leder Arne Johannessen.

- Vi har vært veldig opptatt av at når det gjelder vekterbransjen og vaktvirksomhet, bør de konsentrere seg om bygninger og objekt, mens det er politiet som har ansvaret for det offentlige rom og sikring av mennesker.

Johannessen mener mye av den økte interessen for livvakter, ikke skyldes at det er blitt farligere å være kjendis i Norge.

- Jeg tror at en del synes at det gir status å være så viktig at man snakker åpent om at man trenger beskyttelse og livvakt. Det er en ny trend. Går du litt tilbake i tid, så var jo det noe du absolutt ikke snakket om.

DEBATTEN ER NÅ STENGT FOR NYE KOMMENTARER. TAKK FOR DELTAGELSEN!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger