NRK Meny
Normal

– Det blir veldig fort mange flere mennesker på togene

I 2013 hadde NSB over 4 millioner flere reiser sammenlignet med året før, og det er pendlerne som står for den største økningen. – Det haster å få satt inn flere tog, sier NSB-sjef Geir Isaksen.

Geir Isaksen, konsernsjef i NSB

Geir Isaksen, konsernsjef i NSB, forteller at veksten i antall reiser har fortsatt inn i 2014.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det viser NSBs resultat for 2013, som ble lagt frem i formiddag.

NSB har ingen konkret oversikt over antall passasjerer, men veksten i antall reiser har vært klar.

På landsbasis var veksten i antall reiser i fjor på 7,3 prosent, noe som tilsvarer 4,1 millioner reiser. Det kan bety at det er flere som bruker tog oftere, men en slik økning tyder også på at det er flere enkeltpassasjerer enn før som velger å ta toget.

– Øker fortere enn beregnet

– Det er en stor økning, og det er det andre året på rad vi øker med over 7 prosent, så til sammen blir det veldig fort mange flere mennesker på togene, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB.

NSB Har bestilt 70 nye tog og har foreløpig fått levert 50 av dem.

– Vi ser at antall reisende øker fortere enn beregnet. Det betyr at vi må skynde på for å øke kapasiteten raskere enn vi opprinnelig hadde planlagt, sier Isaksen til NRK.

Over 20 prosents vekst på pendlerstrekning

Det er pendlerne som står for den største økningen. På strekningen Oslo-Skien har veksten i antall reiser i 2013 vært på 23,2 prosent.

– Det er de som bruker toget til og fra arbeid, som er de største brukergruppene våre. Det er en stadig vekst i folketallet, det er flere som trenger å reise til og fra jobb, og det er særlig i rushtiden vi ser at det har vært en vekst, sier Isaksen.

– Det haster å få satt inn flere tog, og det gjør vi hele tiden. Når vi får inn alle de nye togene i trafikken, håper vi at vi fortsatt klarer å henge med, slik at det ikke blir altfor trangt om bord.

Totalt var det 60,5 millioner reiser med NSBs tog i fjor.

Økningen i antall reiser har fortsett inn i 2014. Ifølge Isaksen var økningen på intercitystrekningene i januar i år 9,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

– I hvilken grad er dere skodd for denne veksten?

– Vi kjøper nye tog, men vi ser jo at vi også må få til en kapasitetsøkning på skinnegangen, altså flere avganger og få både mer tilgjengelige parkeringsplasser for togene våre, snuplasser og så videre – alt som må være på plass for at vi skal kunne øke kapasiteten. Dette jobber vi sammen med Jernbaneverket for å få til, sier Isaksen.

Rekordresultat

Det har vært med på å gi NSB sitt beste resultat noensinne i 2013.

Da fikk konsernet et driftsresultat på 1457 millioner kroner, mot 1166 millioner kroner i 2012.

– Nå må vi holde på passasjerene ved å levere et godt tilbud, bruke de pengene vi tjener, til å kjøpe nye tog og forbedre leveransen vår på alle måter, sier Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger