Flere velger tog når de skal på ferie

Hanne Marie Kvitstein (21) og Kristina Barkve Røssland (20) valgte å dra på interrail etter å ha sett filmer om det på You Tube. De er to av en økende andel nordmenn som velger togferie.

Påtur

PÅ TUR: Kristina Barkve Røssland (20) og Hanne Marie Kvitstein (21) Har akkurat startet sin første interrailferie.

Foto: PRIVAT

Å reise på interrail var på sitt mest populære i 1991, da reiste hele 26.000 nordmenn på interrail.

– Vi kommer nok aldri helt tilbake dit, men interessen øker fra år til år, forteller Wenche Louise Berger, seniorkonsulent i NSB salg og marked utland.

Mer vanlig å reise på familieferie

Interrail

ØKER: Wenche Berger i NSB sier salget av interrailbilletter øker.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

I 2015 økte antall interrailbilletter solgt til nordmenn med sju prosent. Hittil i år er det solgt 14 prosent flere reiser sammenlignet med samme periode i fjor.

– Etter at det kom en ordning som gjør at hver voksen kan ta med seg to barn under 12 år gratis, har vi sett en kraftig økning av familier som velger å reise på togferie, forteller Berger.

Antall barn som var på interrail doblet seg i 2015. Samtidig er det en kraftig økning blant de godt voksne. Over 40 prosent flere av dem over 60 år valgte å ta toget rundt i Europa i fjor.

Fortsatt flest unge

På 70- og 80 tallet var interrail kun et tilbud til unge, først på 90-tallet kom tilbudet også til voksne, forteller Berger. Fortsatt er det de unge som utgjør den største delen av de reisende.

Hanne Marie Kvitstein og Kristina Barkve Røssland Har akkurat startet sin første interrailferie. Som førstegangsreisende har de allerede støtt på noen utfordringer.

– Vi skulle ta toget til Amsterdam, men gikk på toget i feil retning. Så da måtte vi hoppe av og finne et tog tilbake igjen til Amsterdam, forteller Kvitstein til NRK på telefon fra storbyen.

De to unge kvinnene har ikke mistet motet, de skal videre til blant annet Italia og Frankrike.

– Det er veldig behagelig å reise med tog, man kan sove på veien og man oppdager små steder og byer man kanskje ikke ville kommet til dersom man hadde reist med fly, forteller Kvitstein.

Kombinerer tog og fly

Helge Baardseth, reiseveteran og redaktør for reisemagasinet Vagabond sier han er på interrail rundt tre ganger i året.

Han tror den økende populariteten kommer av billige flybilletter.

– Interrail kombinert med en flybillett er veldig attraktivt. Da får du ikke de veldig lange slitsomme togturene og du kan velge mye mer selv, sier Baardseth.

Han tror den økende populariteten kommer av lysten på opplevelser på reise.

– Vi har vært i mange av de store byene. Det vi nå er interessert i er aktivitetsferie og da finner vi ut at å besøke andre mindre byer er mer interessant, sier Baardseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger