Unge og gira på aksjer

Mens antall nordmenn som har aksjer på børs har gått tilbake, viser statistikken at flere unge er blitt aksjeinvestorer.

Aksjeklubb for studenter på Høyskolen i Oslo og Akershus

GØY PÅ BØRSEN: Ana Cojacanu, Azra Fako, Asja Sahbaz og Joachim Bautz mener aksjer er gøy og er ikke redd for å sette sparepengene på børs.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Forelesningene for dagen er over og solen skinner. Likevel sitter en gjeng studenter bøyd over grafer og tabeller på et seminarrom på Høyskolen i Oslo og Akershus.

Ord som aksjekurs, P/E og utbytte svever i luften.

Studentene leter etter aksjer de kan investere i.

Nå diskuterer de Norwegian, en bank og et havbruksselskap som mulige kjøpskandidater.

Unge studenter med aksjeklubb

RIKE PÅ AKSJER: Disse sju er forvalterne til Aksjegrupen på Høyskolen i Oslo og Akershus. Hver uke møtes Christian Thomassen, Azra Fako, Asja Sahbaz, Kristian Sørsveen Bolsø, Joachim Bautz, Peter Ozsvat Carlsson og Ana Cojacaru er forvaltere i Aksjegruppen på Høyskolen I Oslo og Akershus. En gang håper de å tjene stort på aksjer.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Aksjer er gøy. Det er spennende når markedet svinger, sier Peter Ozsvat Carlsson, sjef for Aksjegruppen på Høyskolen i Oslo og Akershus.

Flertallet av de 120 medlemmene i Aksjegruppen studerer økonomi eller ingeniørfag. I gruppen lærer de ting som ikke er på pensum, forteller de.

Slike aksjeklubber har dukket opp ved mange høyskoler og universitet,

Flere unge på børs

– Det kan være vanskelig å få god kunnskap om aksjer og selskaper.Gjennom aksjegruppen lærer vi av hverandre, sier studentene .

Denne ettermiddagen er forvalterne samlet for å plukke selskaper de har tro på vil stige på børsen og som vil gi aksjonærene godt utbytte.

Aksjeklubben investerer ikke på børs. I stedet har de et aksjespill og en børskonkurranse.

Men mange av studentene er aktive på børsen.

– Banksparing gir katastrofalt dårlig avkastning. Jeg vil lære mest mulig om børs og aksjemarkedet. Det er ikke dumt å bli rik på aksjer, sier en av studentene, Azra Fako.

Aksjeklubb på Høyskolen

AKSJER PÅ FRITIDEN: Peter Ozsvat Carlsson, Christian Thomassen og Kristian Sørsveen Bolsø bruker fritiden på aksjer. De har tro på at det er mulig å tjene gode penger på aksjekjøp og deler kunnskap om selskaper og markeder med hverandre.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

.

I alt er 27.527 unge under 29 år aksjeeiere, ifølge VPS. Totalt har unge investert rundt 1,6 milliarder kroner på Oslo Børs.

For et år siden var antallet unge børsinvestorer omtrent tusen færre.

De unges sult på aksjeklipp skiller seg fra trenden. For andelen private aksjonærer faller. I stedet øker de institusjonelle og utenlandske eierne sin eierandel på Oslo Børs.

Nordmenn flest satser i stedet på å eie aksjer indirekte gjennom aksjefond. Men også her øker de unges sparing kraftig.

Børs er best

Leder i AksjeNorge

GODE SPAREVANER: AksjeNorge mener sparevaner i ung alder tar man med seg videre i livet. – Vi ser at dersom foreldrene har investert for barna som små, fortsetter de gjerne med aksjer som voksne, sier Lene Refvik.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Voksne eksperter gleder seg over de unges børsiver.

– Aksjer er den beste spareformen over tid og det er flott at unge investerer, sier Lene Refvik i AksjeNorge.

– De unge er mer risikovillige enn voksne, Blikket på aksjemarkedet er ikke like tilsløret av fordommer som de voksnes. Mange eldre synes nok at aksjer er komplisert, sier styreleder Bernt Bangstad i Aksjonærforeningen.

Oslo Børs

UNGES AKSJER ØKER: Mens de private aksjonærer har flyktet fra børs og inn i aksjefond, er antall unge aksjonærer på vei oppover.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Studentene har planer om å lære mer og å fortsette med børshandel som "gamle."

– I tillegg til å tjene penger på jobb, håper vi å plusse på inntekten vår på denne måten, sier de.

Peter Ozvat Carlsson er blitt såpass flink med aksjer, at han har sikret seg jobb som aksjemegler-trainee etter studiene.

– Men da har jeg ikke lov til å handle selv lenger, sier Carlsson.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger