Hopp til innhold

Flere støtter forslaget om nøytrale tobakkspakker

Rundt halvparten av de spurte støtter forslaget om å innføre nøytrale tobakkspakker, viser en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet.

Rundt halvparten av de spurte støtter forslaget om å innføre nøytrale tobakkspakker, viser en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet.

Undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet viser at halvparten av de spurte støtter forslaget om å innføre nøytrale tobakkspakker. Det er omtrent like mange som støttet røykeloven før den kom.

Støtten til standardiserte tobakkspakninger økte med 10 prosentpoeng i hele befolkningen fra 2014 til 2016, fra 37 prosent i 2014 til 47 prosent i 2016.

3800 personer deltok i undersøkelsen.

Høies viste fram nye tobakkspakker

I fjor foreslo Helsedepartementet at alle røykpakker og snusbokser som selges, skal ha samme nøytrale farge og en standardisert logo.

– Jeg har aldri møtt en voksen som røyker som ønsker at barna sine skal gjøre det samme, sier helseminister Bent Høie (H), som legger til at hans mål er å skape en tobakksfri generasjon i framtiden.

WHO lanserer «Verdens tobakksfrie» dag fra Norge tirsdag, og ber medlemslandene om å gjøre seg klar for standardiserte tobakkspakninger.

Under dette arrangementet kunngjorde Høie at regjeringen i juni vil sende sitt nyeste lovforslag for å redusere tobakksbruk til Stortinget. Han viste også fram de nye tobakkspakkene som er skittengrønne.

Nøytrale tobakkspakker

NØYTRALE: For å hindre at barn og unge begynner med tobakk har departementet foreslått at alle tobakkspakker som selges, må ha samme nøytrale farge og en standardisert logo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Støtter forslaget

Norges Astma- og Allergiforbund mener at forslaget om reklamefrie pakker er fornuftig og håper påbudet blir innført.

– Vi er positive til alle tiltak som kan bidra til røykeslutt og forebygging av nikotinavhengighet, sier Hogne Skogesal, rådgiver jus og politikk i NAAF i en pressemelding og fortsetter:

– Det er viktig å huske på at dette er helsefremmende tiltak. Målet er ikke å forby voksne mennesker å røyke eller snuse, men å forhindre nyrekruttering og bidra til at folk avstår fra tobakk. Dette forslaget er et av mange som kan ta oss et skritt nærmere dette målet.

Motstandere av standardiserte pakker hevder blant annet at tiltaket bare vil føre til mer smugling og kjøp av tobakk i utlandet.

Gode erfaringer i Australia

I Australia, som innførte nøytrale tobakkspakker i 2012, har de hatt gode erfaringer, sier forsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet.

– De har en nedgang i konsum og røykevaner som med stor sannsynlighet kan tilskrives tiltaket. Vi har også gjort våre egne eksperimenter, som viser at appellen til røykerne blir svakere ved standardiserte innpakninger, sier Lund.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger