Flere statsråder med livvakter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har skjerpet sikkerheten rundt statsrådene etter terrorangrepene.

Video Skjerpet sikkerhet for statsråder etter 22. juli

VIDEO: Flere livvakter følger regjeringsmedlemmene nå. Forsvarsminister Grete Faremo er en av dem som har blitt fulgt tettere av livvakter enn ellers siden 22. juli.

Det alvorligste angrepet mot Norge siden andre verdenskrig gjør at beredskapen rundt regjeringen blir skrudd opp.

De siste årene er det bare statsminister Jens Stoltenberg som har hatt egne, faste livvakter.

Men NRK vet at utenriksminister Jonas Gahr Støre, justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo også har blitt fulgt av egne livvakter i tiden etter 22. juli.

– Frykter angrep fra høyreekstreme

Politiets sikkerhetstjeneste som har ansvaret for hvordan regjeringsmedlemmene beskyttes, vil ikke kommentere sikkerhetssituasjonen til statsrådene.

Video Tore Bjørgo, forskningssjef ved Politihøgskolen

Tore Bjørgo, forskningssjef ved Politihøgskolen

Foto: Nyhetsspiller

Kilder som kjenner norsk etteretning sier til NRK at en årsak til tiltakene kan være frykt for at andre nå kan ønske å etterlikne angrep mot regjeringen, etter å ha sett det Anders Behring Breivik gjorde.

Forsker ved politihøgskolen i Oslo, Tore Bjørgo, sier det finnes mennesker i miljøer i Norge som kan vurdere å angripe regjeringsmedlemmer:

– I en del av de høyreekstreme miljøene i Norge finnes det mennesker som har tanker om å drepe ministre. Det er klart at dette får alarmklokkene til å ringe, som gjør at man vil sikre seg mot dette. Da er livvakter et rimelig tiltak, sier Bjørgo.

Uklart hvor lenge det vil vare

PST sier til NRK at de vurderer sikkerhetssituasjonen til regjeringen fortløpende. Derfor er det uklart hvor lenge disse sikkerhetstiltakene vil vare.

Bjørgo sier det ikke er unaturlig at PST skrur opp sikkerheten nå rett etter angrepene.

– Det er klart at man nå gjør seg noen vurderinger om hvordan man kan beskytte utsatte personer, som ministre, bedre enn vanlig, sier Bjørgo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger